[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
18 Like 29 Dislike
咁最好可以係6 個月
做3 個月就走會好似係你做唔掂個新post 咁
我唔會太推薦你咁做
除非而家個到好唔得
有可能
keep 住搵工就OK 了
如果繼續搵generalist工 係指搵其中一個hr function工
定係寫明all round / shared service嘅工?
>> all round 最好

呢排見到好多大機構請hr都係一年contract
如果好彩有offer其實應唔應該take?
>> yes why not
世界又唔係真係細成咁既
聽到咁少假, 可以改口的
乜都apply 先啦
你唔夠料, 人地自然會foul 你
講唔埋, 你知香港生意好嘛
唔係扮firm, 係問哂所有info 先姐
咦係計MPF 本金個return 架咩?
我之前去勞工處問
佢話employer contribution 個principal 都可以用嚟對沖
你係below 少少定好多?
人地係咪冇左你唔得, 冇applicant?
你個mean 定median 係咪一定準架先.,...
一年contract到時冇得續約
>> 點解一定冇得Renew?

尤其fixed term嗰啲會唔會比人話太jumpy
>> 唔會, 你可以係CV 講明係Contract

同埋all round 又請冇乜experience嘅大概會係邊一類公司或者title?
>> 吓? 咪正常HRA/ ARHO
如果係大公司會唔會好啲?定係呢個世代都冇乜道義
Hello樓主 想問問本身有口頭應承咗take offer A 但未簽約 之後收到另一份offer B 人工高1.5k咗左右 本身想做offer A多啲 依家有無機會同offer A嘅hr r翻加到同offer B差唔多嘅人工? thanks
試緊問
話說僱主/HR 係咪只可以攞我填 同意reference check的前公司 去check?
如果冇寫 但cv有的工 佢係咪唔可以check
請問岩岩入職份新工,之前見工hr都冇講過試用期會加人工,到過試用期時,點樣提出會比較易加啲呢謝謝你
我fg 因為自己原因只有返pt 依家公司出緊65蚊時薪比我。 佢話叫我轉全職一萬三,我嫌低同佢講太少錢唔轉。佢話咁比我萬一蚊返4日。

呢個情況我係咪應該辭職?
唔識就唔好try too hard 會好啲
最多當你慢熱文靜, 好過俾人當你kam L odd 精
等佢做review嗰陣講
僱主個份MPF 都可以蝕錢的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞