[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
18 Like 29 Dislike
會冇問題, 就個日last day
但正常你3 個月notice, 佢都會完約前around 3 個月搵你
到時你話唔續就OK 了
大公司
要做螺絲既話, 大組織會啱你啲
如果人工係catch up 唔係promotion, 最少三個月 (不包notice)
叫幾多% 要睇你total package
比如我減左十磅喇, 再減多幾多% 好?
我本身100 磅同200 磅都唔同講法啦係咪?
你可以問, 人地可以唔俾
有啲怪喎, 但係呢, 正常計, 佢係可以俾你放, 但係唔俾錢
但係唔可以唔俾你放
不過如果唔俾你放, 但係係60 日內補返又係可以既
只可以話有伏味
又唔可以咁講, 因為你都係會拎到錢, 同埋如果佢MPF 唔夠
佢要補到夠
係, 因為bonus 唔係一定有
老底係一定有
佢可以date 今日都得.
但你前上司肯?
咁即係用pay mix 買title 姐...
公司有冇大左好左? benefit? 有冇帶人?
方丈你講拎到錢個case 似乎真係要好低人工先拎到
正常兩年employer MPF contribution 都一定至少$36,000
Severance payment 上限$22,500
姐係點樣都會對沖走哂
要睇個位會唔會請replacement 同埋員工做左幾耐
係, 小心太Casual 吹得太開心就OK
佢冇任何有指標性既野做左
只係佢幾好傾姐...
即係唔好信哂佢就OK, 佢可能對BC 就係屌 AD
學到野咪做, 人工高左咪做
唔洗成overtink 同埋過份解讀佢啲眉頭眼額, 是但9 up 既comment 啦
想問一下我而家份工AL有15日
搵新工係咪唔會理我上一份工有幾多大假
第一次轉工 見新工個hr話大假得7日 或者10日 覺得好少

感謝回覆
7日真係好少,開得咁嘅Offer 間公司都唔好得去邊
7日真係
而加14日都覺得少了
新工16日
咁你諗埋有無push factor
唔駛因為佢唔同你講而唔開心,佢本身就係鍾意係人地背後講壞話嘅人
你唔當無野唔通問佢係咪同其他同事講你遲到早退同唔識present自己
你知佢係咩人,知道要用咩態度對待佢d壞話就得
咁咪好,祝新工愉快
應該咁講,annual leave entitlement基本上都係跟grade跟年資,無咩空間去改
睇人工可唔可以cover到或者r人工會比r大假實際

不過7日/10日就真係好少
依d都係值得你考慮嘅因素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞