[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
18 Like 29 Dislike
想問問方丈 in manager role, 之後有個peer interview , 同另一個manager in, 有冇咩要注意?Thank you
其實你做錯野,上司唔滿意係好合理嘅反應
依句你應該唔岩聽,人地只係提醒你仲會維持表面客氣已經算係咁
又或者你上司見到你做錯野,你覺得佢應該點?

有d位你唔知所以做錯,可能你真係唔知,但係你做咗幾多野令自己知?

你要擔心嘅唔係依份工仲可以做幾耐/你願意做多幾耐,而係你去到下一份工點樣避免歷史重現
寫咗仲衰
你點解釋點解要咁快轉工?
你點阻止人諗你係咪做唔掂先咁快要走?
我盡量都唔犯同樣既錯 而家都係mark住notes錯左啲咩
你真係唔明佢講咩?
我估你會俾人cue 既位係, 想做返依行
諗定點答就OK
可以用一年經驗依個位叫高 0.5- 1 格
點都要寫 <- 依個係myth 黎
因為如果佢炒你, 你都拎唔到好reference
咁你唔寫好過
focus 係你有幾friendly and helpful, 係好隊友唔係豬隊友
你要請人
一個proven fail 既人
同一個未做過既人
你會要邊個?
明白 當然係後者 但唔寫的話我Cv上冇咩野可以寫
唔係erikson 但係試下答

我估你係D?

其實呢, 老細事實行為上都冇做啲咩,
比如開ABC PIP, 比如炒左ABC
仲係客客氣氣, 即係佢都唔會點有實際行動

咁D 呢, 食ABC 啲野冇問題, 但有冇著數先
比如, 做啲人地做唔掂既野會唔會加大左job scope 學到有用既野
定係單純做leg work?
比如, 食哂啲屎, (而且可以預會有更多屎等住食) 有冇得加人工有冇得升?

老細對住D 係間房到點屌ABC, 對D 既好處係咩? 係冇.
冇intern 乜都冇?
你哩份點搵返黎架咁~?
我會唔寫
騎牛搵馬唔係問題
俾人知又俾人見先係
你cv無填呢份工都搵到呢份工做,有咩問題
有的普通office assistant intern experience 但都成一年前了 呢份係嗰陣時求其申請有 因為喺CV上寫咗讀緊勞工法例course 所以有加分就有offer了
同HR嗌價
佢話個post最高俾唔到呢個價
點都要壓我幾百蚊
其實係咪為壓而壓
嘩原來咁複雜 學到嘢
老闆絕對無打算處理ABC,但係d野又要搵人做
你考慮返自己食唔食到ABC嘅task同埋食咗有咩好處
回報夠嘅話好多野都可以值得食
不過你食完人地嘅task只係方便咗上司唔駛manage underperformer,咁就無意義

in case你係ABC,你保持到現有水準都好安全
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞