[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
18 Like 29 Dislike
搵其他工分散下注意力啦
你依家諗咁多都影響唔到人地嘅決定
事實上就係佢話幫你fight嘅野無實現到,所以你無需要帶住當初對個interviewer嘅好感去不惜一切爭取個offer
你問轉去HA好唔好,我一路勸緊你唔好轉去HA
HAHR OT到傻閪咁
方丈你好,想問下咁樣係咪內定咗

喺個佢間公司個job app save咗個application 但未submit,未upload CV 同supporting 就比interview
所以唔理啦 問咗了
FB可以問 唔會公開㗎好似 不過唔知排幾耐
怕耐嘅話可以課Patreon就可以有ig問 好似會盡快覆
做左幾年野

第一份工做左2年, 之後去左美國讀一年master,再反香港反緊依家呢份工(做左2年幾),再搵工會唔會比人話jumpy?
頭兩份工每份都有兩年,唔jumpy喎
如果依家近3年就夠3年先走,唔好比人覺得你有pattern做幾耐就會走
Thx
上司變咗老細
佢啲野我一直跟緊除咗開會依啲麻煩野
我知我做既野仲多過佢
佢真係走咗之後老細都未搵我傾
我都搵佢傾
啲野都要搵人簽
咁你要有野郁, 就要自己搵上司傾
冇review , 係唔會因為有人走左, 你既title 人工自動有改變嘛

係job board sd cv 比agent工
一日之內冇contact =cv冇用?
>> 唔係

而家市況係咪特別靜?
>> 你話呢, 香港生意好到

大公司career site請experienced,
多唔多用ATS揀人?
>> ATS 其實原意唔係揀人用, 係tracking.....

由工開始post, 如唔計refer人,
HR係等一星期 定 收到幾到cv,
再揀人?
>> 大約2-6 個星期, 睇個位急咪早啲開始做
打返去問啦
其實一向都係
因為咁會令你少好多FOMO 既不安
睇你本身人工
我都好難話, 今時今日減肥減幾多叫合理
其實呢, 都係客氣說話, 職場無真心, 唔好take it too seriously 啦
你話左唔到價唔諗, 咁你而家既意思係, 原公司加得少, 所以想R 返新公司?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞