[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
18 Like 29 Dislike
屋企有事
早排比公司裁走咗
臨尾計糧嘅時候計多咗又過咗數比我

想問我唔比返佢嘅話有咩後果?
面完試有人打嚟同我confirm expected salary
之後等咗一兩星期未有消息
明明跟返經驗同符合range
通常係佢唔批定點,定仲要啲時間
佢都算大機構同應該多程序
嚟緊呢個星期經過headhunter 搵到份大公司HRA interview 轉做請人role 如果人哋問起點解想轉工?應該點樣答?
點解人地問到咁都要講大話?
你講果陣有無諗過人地請你嘅話點收科?
感謝方方提供意見🙏🏻想問一句如果要搵定其他工,咁啱有一份係同行業,另外一間公司(B公司),但係簽咗約嗰份工嘅新公司老闆,上一份工係B公司做,講個情況係咪唔建議報B公司?費事啲消息流返去俾佢
方丈你好,我份新工過咗試用期三個月,第四個月出糧嘅時候發現人工冇加到,我就問佢係咪Extent咗probation,佢就話我哋公司冇呢樣嘢,只係覺得我能力未夠

咁的確我上一份工,因為某啲特別原因人工係海鮮價,當時90%喺現場10%係paper work,而家呢份工嘅工作內容啱啱好掉轉,佢就同我講因為工作內容唔一樣好難俾返以前個價,但係見到我進步同埋暫時冇炒我嘅打算,會定期Review

而家好後悔當初冇合約都照返,即使有MPF同幫我買保險,但係冇份約始終好冇保障我係咪應該send定CV呢?
佢可以出信追你, ref check 搞9 你, 告你
confirm salary expectation = 問清楚你叫價 =/= 開價俾你嘛...
搵住下份等啦, 會冇咁辛苦
不如你打完整句子?

//搵到份大公司HRA interview 轉做請人role // 哩句睇唔明

你而家係細公司?
lux 我做過,
坦白講文化唔係令人好舒服既地方
而且極度睇背景家境, 如果係好既, 當然唔怕

我覺得睇exit pathway 啦, 邊份更幫到你搵下份?
世界有冇咁細...
你新老闆有冇咁勁人脈?
你話呢?
佢呃9 你喎 (不過佢本身有冇話過probation 後會加, 定你自己FF 架先?)
純粹真係行頭好細,得十間以內,我驚傳返去佢度,最好就咪apply?
當初有講架過咗probation 會加,但係probation review 嘅時候完全無提起過唔加返俾我,我覺你話我能力不足係一件事,但無同講我聲就減好有問題,唔係馬後炮
謝謝解答
佢有話要拎上去批,唔知批咗去邊
我有話可議但又無搵我議
定係搞幾個禮拜係正常,成個人勁唔安樂
b公司唔知你有收咗offer同簽咗約
就算b公司嘅hiring manager識得你上司,會無端端同人講自己收過咩人嘅cv,見緊d咩人嘅可能性好低
如果行頭太細, 咁就算啦
咁更加要搵工啦
早走係諗多左, 過probation 先問啦
你個工種本身多唔多OT?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞