[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
18 Like 29 Dislike
咁一個HRA 都係要少少奴例知識 + 文職exp 姐
冇問題啊
我唔可以代表所有HR 啦...
但係as 一個請過唔知幾多個HRA 既人計
我既觀感係寧願要醒目既白紙
咁當然有啲HR 係老一輩思想, 硬係覺得要壓下先開心
去買菜人地送1 棵蔥 唔得, 死都要2 棵
但係更多既HR 係想close 左隻vacancy 多啲
所以佢壓既目的唔重要
係佢俾你個口價, 你gur 唔gur
份工值唔值你去做
我估佢係D
你都話佢地本職有做到嘛,
同埋要炒就有實際行動啦, 屌鬼唔算的
我日日話間餐廳狗也不屌, 但日日去食,
咁係人地眼中 我算唔算絕對唔會去第間食?
答左, 我相信唔係
照搵, 但最好話有啲事就算
冇啦啦要做手術, 人地好難唔心多會唔會有好多follow up sick leave...
(tho this is not a big issue to myself)
你好想做依份? 唔啱價都好想入?
係, 就咁睇我只係見到你老細唔諗住搞佢地
都冇諗住俾啲咩著數你, 但係因為你肯學, 佢咪教多啲only...
monthly減9.8%,淨係2靠general review嘅話可能都要三四次先追得番
全年計就51×13=663k變46×16=736k,當bonus出得足嘅話即係加11%;當佢bonus出8成46×(12+4×80%)=699就即係加5.5%
唔知你邊瓣同background,所以comment唔到有無underpaid/overpaid
轉工+升一格+pay mix差咗,個increment就唔算吸引
唔知你做咗幾耐AM同搵咗幾耐,唔耐嘅話不如繼續搵,如果今次機會係好難得,咁個offer雞肋就肯定,不過都可以諗下嘅
eliminate咗個職位先係redundancy
環境唔同咗者,當普通interview咁會好d
佢無明示暗示佢有無打算請你
仲諗住傾咁耐,機會應該好大
即係個上司會見人講人話、見鬼講鬼話,同埋鍾意是非當人情
不過都唔緊要,緊要嘅係上司/份工比唔比到你想要嘅野你
你唔知佢同其他人傾幾耐同傾d咩
咁呢啲有無客觀證據證明佢真係eliminate 個職位?
如果唔係真係任佢講咋喎
咁你要既係stability 定係excitement 定係advancement?
諗左自己要咩先啦
日日一成不變係好悶, 但係變唔係問題, 都要知想變咩先去變架嘛
因為加俾你已經係extra 野
from day 1 都唔係同你夾好左要俾你
想再加多啲只有搵工依個出路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞