[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
18 Like 29 Dislike
唔關事, 你行大路定小路會少啲踩屎既機會?
咪一9樣...
你可以問A, 但要有心理準備你反口反價, 人地會收返Offer
預左有可能會甩左就可以問
唔明你問題...?
個問題係, bonus 出唔出得足, 你冇保障嘛
唔係就唔洗個個都睇重pay mix
要有幾flexy 先
俾你一個星期一日on time 放工, 久唔久請假
vs 你要有幾個星期placement 咁
唔同做法喎...
人地冇講過會有, 即係冇
你表現好好, 你上司好中意你?
唔係, 你唔接個offer, 你都可以繼續business as usual 架
佢唔肯俾, 咁都係佢炒你, 唔係你走
你仲要俾notice
其實呢
屋企有事真係萬能key 黎
因為唔係真係工搵人... 你搵工咪得...?
改好CV send 出去啦

每次填application form 都有行係填兩個經我同意下的reference checker
如果我cv有3-4份工 但只填咗最近兩份的做reference checker
公司會唔會衰到偷偷地check埋 其餘個兩份?
佢出offer果陣講就得
你唔填佢點check 你
你要前公司幫你答, 你話你前公司會有幾爽手?
大約2-6 個星期左右
你可以下星期打去新公司問 update, 順手講埋
你話左consent = 同意佢問哂你講過/ CV 有既所有工
所以唔係偷偷check, 係明明check.......
travel okay 因為你都未接offer 個時安排既行程黎
你講大話仲麻煩 (認真, 公司個感覺會好差, 問定你會唔會你都答唔會)
你而家收offer, 佢知你呃9 佢又唔識收返個offer?
你打返去問status, ref check 做到邊, 個時話佢地知你要行開幾日啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞