[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
18 Like 29 Dislike
上黎問陌生人都要將個故仔斬開幾節講,同去旅行講大話兩件事都睇到你條濕鳩寧願哂人十倍時間去換自己少少面子同近利
你本身點解轉工?
新公司人工福利都好d… 同埋大公司
你回想下自己當初點解想轉工
你就唔會想返去
你遞信都係因為唔想係舊公司做廢人
Second in無講過啲working hour,人工,幾時返得工,係咪代表衰咗?定係要等再通知
其實呢, 冇野係完美既
比如份工有得WFH 就可能人工低, 你要就近返工就要吞左啖氣
你不如諗諗, 乜野對你最重要啦
佢話有幾個 <- 可以係9 up
佢問你野 <- 可以係個個佢都問
唔好over-interpret 就OK 了~
考左就可以放CV, 好過消失左年幾

搵HR 就OK 啊
即係冇任何牌? 你想搵個係咩位
或者搵下份, 世界唔係得哩2 份工
簽約個時講都得, 唔代表啲咩
但係, 佢一樣冇話過會proceed...
project management 嘅工作,諗緊要唔要讀返個ACP
我以前都有讀過啲CAD有cert 嘅課程,但係唔係
Auto desk 出
多謝你
通常話仲有幾個candidate要in 要返屋企等消息9成9都收皮多
好sad
咁你返去嘅話都係要面對之前嘅問題
唔駛將自己局限係兩份工,可以再搵其他嘅
唔好因為貪方便就做錯決定
你好呀,方丈。
話說A工程公司有set到薪金上限
HD頂薪 22k
Degree FG 23k
咁我依加做左3.5年野+PT Degree今年12月就畢業

A工程公司個Line Manager就話好想請我,但HR Manager就話因為我無Degree,所以頂盡都係比到23k
但係其實工程公司一直都會係經驗>學歷
我知道Degree FG袋幾多錢係人哋事,HR Manager開幾多錢比我,又係另一件事
所以想問一下如果我想再bargain下個價錢,係咪應該打比HR講我有啲咩優點,點解我值高啲價錢
定係其實個薪酬上限係無辦法改變,傾黎都曬氣?
你好,方丈。
想問如果讀勞工法例證書,對搵HR ge工有冇幫助?
同問,想問下1322 有冇幫助
講咗先算啦
係有機會傾唔成,不過你同佢傾都唔駛付出好多
街市叫靚仔, 得閒約飲茶咁上下既說話黎姐
唔係好明, 你今年degree grad, 即係佢都按degree 俾你,
咁你想要既係degree 3.5 年人工?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞