[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
18 Like 29 Dislike
硬食都有分一時同一世
你可以考慮搵下工先, 搵下轉行野都得
買左樓係要諗多啲,
但佢今次可以cut 你, 咁下次再cut, 你又點?
都唔係想對你有用
係對公司有用, 仲secure 到個cand 姐
有冇諗過要搵工?
其實佢講得咁實在,你應該係果日之前問清楚
咁你都知佢有幾愛你啦
搞到咁, 仲唔搵路走
到佢有solid 野郁你, 就遲
其實呢, 再講一次, 升職 (就算自己apply 都好) 係冇得叫價的
公司同你傾係extra, 唔同你傾唔問你expectation 先正常
因為個情況 (唔係話你冇努力, 但係佢角度) 係佢請你食飯
俾緊啲好野你, 然後你要指定餐飯個budget?
你可以問, 可以提佢傾緊加, 但係好少係你可以自由定價
因為嗰陣佢講到好肯定咁,所以我就信咗佢真係會同我再confirm 好氣餒
其實, 先得6 個月, 係下間公司角度睇... 都已經係quite alerting
employment cert 都冇, 只係進一步confirm 人地要三思...
2- 6 星期都係合理時間
佢問左你某日係咪得 =/= 會約你嘛
冇回音都係回音...
咁你低調, 唔好同佢嘈就算啦
你仲有reference 未過
你個行如果唔係大, 真係吞左佢就得
同埋做野要小心再小心喇, 因為你已經under 佢spotlight
你嘈返佢, 你大老細唔幫你, 你就會變左再得罪上司多幾分
打返去問啦
但唔洗太大期望..
方丈你好!

八日前公司派咗Offer俾我,我當時都Accept咗(Email 簽非口頭),但就未簽約。
嗰陣佢同我講份約要三個工作天準備,但至今都未send比我,簽Offer 同日我已經Resign 咗,因為佢係咁chur我快啲返工。依家WhatsApp咗佢兩日都冇應機我有佢電話直接打俾佢好唔好?會唔會好大機會俾人收返個Offer?唔該晒!
唔大 但至少要employment cert
依家照問咗先,但係唔好有咩期望
同埋interviewer嘅立場同你唔同架,唔好信到十足
打去問啦
依張僱主係唔係一定要比?

岩岩問咗,佢話有權唔比

用糧單或稅單做證明,去見下一份工得唔得?
得 但正常大公司hr都會出 一張類似證書既野證明你做過 你要唸既最多係俾人問點解淨係做得半年

平時呢d問題唔難解釋既 但依家出面個環境咁 我覺得好多公司請人會harsh好多
打返去問佢啦, whatsapp 好易bluetick 你
可以唔俾
可以用糧單, 但係新公司可能會alert 啲, 因為咁唔係好常見
望方丈解答

依家做緊HR Assistant ,入職2個月左右。

但由今個月開始,已經連續2星期冇準時收過工。

依家計緊大糧果啲,但除計糧外仲有好多admin嘢搞。

例如:工傷、員工入職/離職、出信果啲。

其實對HR新人黎講係咪真係咁多嘢做㗎?

已經好想離職….但又有大約半年空白期見工又難解釋

想方丈指條明路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞