Football Manager 2024 討論區 (9) 咁係因為你玩得悲觀

992 回覆
5 Like 1 Dislike
我兩邊都係用W架咋
較ATT自己識搞架啦
我左高右矮
佢哋自己判斷到幾時斬邊度有優勢
成日右斬左遠邊17Jumping Reach Sima黑鳩直屌對方閘位短人

你最好擺4231
開長波嘅重點唔係要你個前鋒頂到個波
係要你班手足執到second 波
你個前鋒肯拍埋去干擾佢就會頂得差
整多個AMC執返個波打反擊

事實上
玩地面流嘅成本係好高
你諗吓地面流要有幾多個屬性有優勢先踢到啲咁細緻嘅足球
建議你玩地面流嘅話
揀多幾個人ATT role
Overload 佢後場
但係你防中中堅依啲要夠硬夠快
一定要殺到反擊

我就玩身體流
基本上前邊放三條黑鳩
斬上去就製造到混亂
同埋我隊波唔收15work rate樓下
所以咁樣做就會好大優勢
下下同你直接鬥硬鬥高
買人嘅成本平好多

始終喺非洲買個黑鳩返嚟容易過搵個天才
最容易搞掂三中堅就一定係兩翼ATT role反擊㗎啦
呢個就好基本

除咗呢樣嘢之外
我自己覺得可以較Run at defence個個ti
因為就算打到陣地戰
佢二閘輸一下1v1就會崩晒
你可以試吓
正前鋒揀sup
兩翼ATT
中場入邊揀兩個ATT
插撚死佢

防守一定係怕你插上
多過你一早企係度頂住佢條三人防線
前鋒就變相唔使擺ATT位

Rest defence 擺個22都夠做啦佢反擊擺位係得1st2amc
你四方形圍住佢都唔會搶到第一點
放夠六個手足上去前場圍死佢
想練到隊波識踢sarriball 打vertical tiki taka原來好難
有無人會研究下角球戰術
我想左邊開外灣右邊開內灣波係咪無得咁set
同埋好似唔覺有得指名邊個球員去攻前柱、遠柱咁
一樣
係好勁就唔會得一隊曼聯要
講真

唔係我唔想玩穩守防反

Fm由頭到尾都鼓吹進攻足球
我一套4141 asymmetric 壓迫

60分鐘前面5隻換晒再迫
進攻overload 會唔會上哂去冇人執漏 人地一拍冇sup role 現位接波 定一野direct pass 上去湧埋去
打overload 6 攻4守
你個4守企做一個四方形都夠
上面講左你後場唔夠快唔夠硬就唔好咁做

同埋你攻係係中場揀Att
大概就係4ATT 2SUP
但除咗翼ATT最好啲ATT係中場揀
唔好ST 同AMC 一齊ATT
咁樣只係雙前鋒
做唔到後排插上嘅威力
我個save psg買雲尼素斯
簽安察洛堤用埋佢套41212
雲尼加麥總雙前鋒屈左兩屆歐聯
之後安察洛堤退休
未簽新教練就簽埋費格遜
應該打返個433都屈撚到癮

屌你老母糞GAME
贏2-0都可以比人一球世界波, 一球88分鐘罰球扳平
仲要已經set好mentality,控球,換左防守球員
成日做埋呢D小動作逼人失分係為乜
仲未撚計我對上12場淨係失左1球比巴塞,其他都係clean sheet, 作客皇馬都不失球到
你老母打隊維拉逼我失2粒
由05開始玩起真係集集都要有呢個傳統ON撚柒鳩
聯賽榜排緊第1但係打多3場領先2分都仲要用D陰招
去歐聯又係,明明全隊都勁過對面
但一打咩PORTO個D永遠都聲望行先
硬係冇啦啦冇射門冇控球
ching咁激動
真實世界都係咁㗎啦 冇永遠嘅長勝將軍 十一個位都用全世界最top嘅都唔代表一定贏㗎

次次見到呢個po有人咁執着一兩場波就覺得好好笑 咁嬲自己sl算啦
打左5-6季次次都係呢D累輸
玩英超都無咁辛苦
西甲皇巴永遠都壓住你
出到去歐聯打人地中游隊唔知點解又好難打
平時玩開英超隊時冇呢D
其實都係真實一部分
英超隊隊都唔差
西甲實力差距較強
皇馬巴塞失分空間好細

不過如果俾你場場贏對皇巴先輸都唔真實啦
咁樣咪即係上盤遊戲

不過玩多幾年就唔會咁嬲㗎啦
等25新engine仲開心啦
放假無聊開返23出嚟玩
教緊法羅群島班霸KI
第1年入到歐聯分組賽包尾
第2年已經有10m轉會預算
講真現實仲多西波啦
啲人自己develop trait真係好撚on9
好地地一個DLP無端端自己話開始習慣盤球
本身成季平均7分之後係咁喺後半場扭失波連續幾場under 6.5分
我反而覺得英超最難玩 要贏冠軍唔難 難在好難拎金杯

西甲德甲意甲都拎過 係英超未試過
上季入到歐聯賺左勁多$
今年第3 ROUND 輸左
首回合領先3球
次回合比人炒4球
1球防中門前慢慢控定個波唔踢走比人搶走射入
最後果球補時絕殺埋
3中堅要破好簡單
有無2個快插既翼/攻中入攝?有就將佢2個較attack role離開防守者插入禁區
無快馬既就將翼/攻中 改duty 為support, 再係戰術指令簡有機會就射門,就算遠射唔勁都有機會入到波
我淨係學killer pass, one two, 人球分過, 分邊
感覺其他唔洗點學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞