Football Manager 2024 討論區 (9) 咁係因為你玩得悲觀

751 回覆
5 Like 1 Dislike
442 鳩斬波
唔係 佢兩個本來就老 現實根本都係合理退休年齡
相當堅決 攻擊型中場
職業最多14, 未必成長得快
勁無奈 連u18都傷埋
同埋想問有冇得控制青訓國籍?青訓主管有冇影響
無得控制, 一切隨機, coaching staff傳聞會增加機會, 但係我覺得唔明顯, 個人覺得自己的第一國籍影響大D
最有影響就你咩國籍
thanks 玩港超第一季威脅老細俾佢炒咗而家玩緊J league想出下香港人青訓btw 咁啱出咗個攻中係神童扔咗佢上一隊係咁出佢 見佢升嗰啲嘢唔係個人訓練就扔咗佢去練全能中場 貪佢好似練好多嘢咁,但諗諗下又發覺好似會啲浪費配點?同埋唔知點解身體唔識升 明明球隊訓練都有安排練身體 個人都有練
thanks
自己第一國籍第一季出左個左閘香港青訓 第2季出左個第2國籍係香港既中場 不過廢廢地
冇特別set WTM 但係用IF對邊帶波時已經會自動走入去接高波
如果你三個前場都咁高 理論上唔洗特登set傳中位

唔會有你想像好似角球咁係咁屈,只係比例上有呢種波嘅時候傳中遠柱高大翼鋒容易頂入
咁神奇,我用4231個AM位永遠都係廢
次次都要轉番去433
同埋我未試過用AP ROLE係發揮到
只會用DLP
師兄你3中場點set ? 我轉去阿記前用皇,對巴塞都係失到仆街,係keep到控球但成日失兩邊肋位啲波,跟住頂唔撚順就轉左 4312

我果陣係咁擺

Mez (sup) bbm
Dlp(def)
Iwb bdf bdf iwb

類似咁,冇特格set 啲咩,諗住皇條中場都六角形戰士
後面試下
IFB BPD-d BPD-d IWB-d
變返3-2咁
或者你中堅勁啲就
IFB BPD-d libero-d IFB
libero左定右睇你邊隻勁啲

你鍾意用雙iwb 就防中轉half back 變返3後

我自己中場三個可能會

AP-s BBM/MEZ
A

不過皇馬我可能會出4231,慢嘅playmaker太多 摩迪 卻老 古拿 放攻中就fit
比寧含放 VOL-s/a
兩翼點set?
我睇對咩陣
但正路就
Dlp Mez
DM

Dlp BBM
Hb

我唔鍾意iwb/ifb
覺得翼鋒唔上永遠攻唔入咁
Mez mez
Hb
Iwb bpd bpd iwb 好勁喎
唔知點解用親人地覺得勁個啲都無咩表現
仆街board ,同我賣晒對閘
上集d人夠過雙vol 好勁但我用落冇表現
兩翼都set support, 左if 右iw, 前鋒AF

但覺得433 前面3個都好講個人能力靠自己搵食咁
兩邊都wtm
咁邊個出波比佢頂
我自己一邊wtm就夠
另一邊咪set哂傳中
DM sup
擺中間位
包威

雙槍無球擺禁區外會多範數啲
執second ball唔洗修正直射/右腳cup完左腳射
我有隻同你依隻差唔多嘅
之前擺佢amc
企得近防線附近多防守球員唔係幾發揮到
完全無練防中位紅格照擺防中位
一場打SV ATT入一球
一場打DM SUP入兩球
不過我個隻雙very strong
真係轉向同起腳都好順cue

擺前都係要啲有個人作戰能力嘅好啲
附近太多人
起碼要擺脫到一個防守球員先有空間打one two或者直線

你依隻有腦但無屈到人嘅技術/身體
擺前拍一拍就甩
佢個20Flair無technique 去執行
擺後啲壓力無咁大
用個flair後場放下啲searching pass俾兩翼跑好過
前面防守太近
俾差少少都截到

前面ST AMLCR個啲留返俾啲體能怪去搞啦
好似啲高佬高速翼硬hack隻閘對面防守即刻鬆散哂
圖中做唔到開山劈石
如果成日輸對角searching pass
你要睇睇你中堅係咪唔夠速度
我自己就打緊
IWB sup SV att DM d IWB sup
DC DC
進攻就會變咗W前三後二
即使對方快攻比長傳我兩個中堅好多時都拍到第一點
前提就係我組軍嘅時候中堅嘅速度係最主要考慮因素
我兩隻中堅都係又高又快
如果你中堅唔係特別快嘅話
我建議起碼用一隻HB/IFB打M前二後三
不過我就覺得後場輸送無W流暢

如果係輸陣地嘅話唔關IWB個setting 事
本來FM個engine防守就係差
如果你真係想重點針對
你就喺你兩隻閘位個PI度set man mark對位翼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞