[劇情討論] Game of Thrones 前傳 - House of Dragons Season 2

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
以眼還眼,-命換一命
唔關事,依家個殺手殺果個王子都唔係本身要殺果個,佢都冇聽指示做野,咁點解唔可以殺一對,反正都係為賞金
嗰兩個嘍羅啊邊夠aegon打呀同埋揚咗點返番出去收錢
觀眾係上帝視角梗係知唔會夠抽啦,佢地唔係丫嘛,如果唔係一開波就唔接啦,佢依家都係掩口殺,點會出唔返去
另一個係女,做唔到繼承人
一命換一命都可以當打和但你殺多左件就到你爭人地一條命
點解我覺得麻麻?
睇咗幾集就放棄咗
唔係啊,果兩個所謂殺手,一個係都城守衛,一個係捕鼠人,兩個都係武夫/粗人,接job潛入皇宮目的都係好簡單,就係為左錢。觀眾梗係望倒你所講ge big picture,知道一命換一命,even damon都係講話殺邊一個,但果兩個所謂殺手入到去第一搵唔啱要殺ge人,第二去左搵其他皇族黎殺,第三要搵個男性黎殺先可以收倒錢,咁點解要冒殺錯ge風險唔一pair都殺哂,你諗下如果你係個殺手,冒住生命危險入去殺人,點知最尾殺左個冇價值ge女性皇族出返去得個吉,係咪oh shit今晚白做就算?佢地當時生命又冇受威脅又控制左個局面,點解唔穩陣黎個double kill確保自己收倒錢?
就算唔double kill,都好似佢地自己講嘅咁,直接睇吓有冇J先再殺啦
上面有人話原著佢地係變態佬,咁要佢老母自己揀然後殺就好make sense
但套劇拍到完全冇呢個feel,純粹係兩個驚驚青青嘅市井流氓為咗錢去殺皇族,但殺嗰陣唔知做乜
我自己覺得原著裡面要Heleana自己揀殺大仔定細仔係Daemon委託B&C嗰陣直接落既Order黎,當時Rhaenyra因為Lucerys既死精神崩潰,所以Daemon要用最狠毒既方式黎打擊綠黨,要佢地一齊痛苦
我睇果陣第一下都係諗直接睇丁咪知,但下一下諗就係怕嘈醒佢地,d細路淨係得本能反應,一驚就9叫引人黎咪pk。

如果書度係寫果兩個殺手係變態佬想個啊媽揀就真係合理哂成件事,但學你咁講拍出黎完全唔係咁,完全feel唔倒。

鋸頭果陣由得個啊媽帶另一個小朋友走又係cls,唔怕佢跑出去大叫嗌守衛?
原來真係連登有PR
睇劇完全feel 唔到咁虐心情節
咁本身個故事就係好多身不由已,誒會意外去到最後抄大鑊
佢哋唔係扮捉老鼠工人咩?所以帶狗同話要整陷阱
Aegon身體立行親民
好正常...MARKETING PR一定MON住
係撚FHD, HD ja, 濛到化開
max都要比最貴160定180先有4k

老老77正版得 fhd真係狗都唔屌
其實都關佢個壓縮率,
上次係HBO GO睇 Robert Pattinson套BATMAN
落雨果場戲, 唔知睇緊乜
呢個問題由GOT 屌到HOT
我已經放棄咗,橫掂用積分換
為咗睇Emma darcy先睇落去,Olivia cooke好唔掂,完全冇皇后氣勢,佢嘅角色又大愛又虛偽唔知係佢自己嘅意思定點,兩頭唔到岸

Emma Darcy就真係做到喪子之痛,成個第一集最有記憶點嘅台詞係佢句I want Aemond Targaryen,亦都係佢第一集唯一一句台詞
睇完之後就知
但睇緊嗰陣睇到一舊雲咁
仲要同細仔講你啊媽想你死呀,拍到咁輕手真係浪費左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞