[劇情討論] Game of Thrones 前傳 - House of Dragons Season 2

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
緊係冇啦,「歷史記載」Alicent大Rharnyra 7-8歲,佢哋從來都唔係朋友,Luceyrs死咗之後Rhaenyra情緒崩潰,雙方再冇講和可能性
編劇要推「男人鍾意發動戰爭,而女人守護和平」呢個中心思想
Alicent都唔同佢癲
痴線仲邊有得停
其實呢段寫得幾好喎
Rhaenyra 有講到班男人為榮譽快意恩仇想打呢場仗
但Rhaenyra做為上位者,最驚雙方最後都會用到龍
到時就算贏咗都只會慘勝
用返古代人心態
個House得失比起個人得失更重要
事實亦證明Targaryen成族最後都因為咁被滅咗
我覺得套劇唔覺得今集講和係失策
從Rhaenys Rhaenyra同Alicent呢三條友行為上
睇到套劇個message係「你睇下啲男人郁啲就喊打喊殺 女人至係和平理性嘅gatekeeper」
你可以話佢繼承咗Viserys個仁慈
唔用龍但可以做其他戰術部署
但已經有三幕開會戲係班手下請戰
之後Rhaenyra唔行動唔做野
整套劇黎睇殺咗唔少張力 好無癮
第一集佢得一句對白I want Aegon Targaryen
第二集又變番龜縮撚
今集仲要自己坐船去對面講和
大佬已經過曬冷戰時期 成個plan好痴線
Targaryen族語本來就係Blood and Fire
由Day 1起個Iron Throne就係用龍燒返嚟
唉屌又女權
真係好癲,女人可能真係冇男人咁鍾意用拳頭講說話,但唔代表冇七情六慾唔識嬲同埋冇私心囉,而家兩邊都死咗個仔,竟然仲可以平心靜氣咁樣傾和平,不如佢哋出家啦,紅塵都被佢哋看破了
用現代d左膠思維 去寫呢d古代王國劇本
深深感受到個種矛盾同違和感 格格不入到呢
既然兩邊仔都死左 綠黨又出緊兵
黑黨會議中 大家都好認真準備戰爭
呀女王係度婦人之仁 諗住傾和談
比人地一句~ 你冇權冇勢冇人撐架啦 你冇軍隊呀 等收皮啦
跟住最後原來~屌 真相大白 當年誤解左個遺言
真係笑撚死~ 人地仲要放你走返去 幾好笑
講遺囑嗰度做乜9唔講我個仔都叫Aegon
上季Alicent 個仔失明之後自己搶匕首以眼還眼
哦 真係打仗果時就心平氣和

仲有hbo係咪第8季喪鐘燒城之後對老母報仇呢條橋敏感?
現代人都覺得佢呢個做法保守何況got世界
係咪得我一個覺得Rhaneyra想講和呢段其實幾合理

佢同Alicent都係阿媽 兩邊都死咗個仔
佢深知會繼續落去會死更多人 特別係自己啲仔同後裔 所以拿拿聲send走啲仔避戰

再加上Rhaneys說佢兩咀 如果出動埋龍呢個核彈成個家族都會滅族 冇乜好處 Daemon個邊又唔知點 又唔聽話

擺到明而家呢個混局係呢衝動男人做成
試吓touch based Alicent其實冇壞
Aegon係got改名界嘅家欣
Dany當時俾人屌係因為燒無辜平民,又唔直接搵仇人報仇,覺得佢ooc

上季Aemond盲咗Alicent好嬲好傷心,跟手捧Aegon上王位之後,仲掛住同Rhaenyra嘅姊妹情,都癲癲哋㗎喇,估唔到今季Rhaenyra都係咁

仲有Helaena,明明親眼望住自己個仔俾人鋸頭,今集已經冇晒事,仲話小朋友養唔大好閒,比起平民自己無資格傷心,真係非於一般人嘅強大心理嘅承受力

係啦,真係太刻意
alicent個仔死咗個仔咋
完全唔覺對alicent有咩影響,一啲傷心表現都冇

同埋一國之主自己走入敵陣已經夠晒唔合理啦講真
尤其而家team green有晒正當理由捉佢
helaena當發現傻人處理唔講喇
feel唔到佢地姊妹情深到突破到中世紀人個思維
唔講兩邊都死咗繼承人(king同lord of the tide)
公然篡位都唔治罪仲要過去議和 而家皇威何在
fire & blood where???
好耐冇見
記得巴打你名
HBO woo
人獸交都可以拍得呀
Halaena好明顯係cope 緊???一定要寫喊苦喊忽先叫悲傷?
話Daemon會死嗰個女人係乜水

雖然係大陸出嘅圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞