[劇情討論] Game of Thrones 前傳 - House of Dragons Season 2

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
呢套D劇情真係一般, 係等睇後面D龍打交.
希望下集最尾唔好再係皇后同Cole 扑野
我睇Alt shift X話 原著有個重點就係唔同人講唔同既野 可能係真 可能係假 同埋個傾向係偏綠
不過電視劇冇提 基本上可以當正史 咁同原著有出入都講得通既
仲以為去到dragon stone會叛變 兩兄弟拍住上
點知真係爭d成功點反cole
期待
Rhaenyra假死前夫會唔會番黎幫手
唔會喎,joffrey同ramsay嘅定位擺明就係心理變態
好多人欣賞佢地演到咁入演入格

cole就完全冇呢個感覺
alicent又係越演越唔知想點
情節+演員都唔太掂,搞到人唔想睇佢兩個
咁計你叫佢講清楚按個年表拍
定按Fire & Blood拍先啦好冇
一堆人對呢套野有信心都係Fire & Blood叫肥馬有打底咋好冇
而且改到Maelor都唔見埋仲算唔算只係有出入
論輩份係阿公論身份係大貴族喎屌兩句又點
要講咪就係太自信覺得自己仲控制到佢
D人湧去佢ig鬧佢鬧到limit comment
好入戲
整係想睇Aemond對Daemon
Aemond叫雞‥都要叫隻老雞‥‥
Otto冇當過Aegon係國王看待
Otto係三朝元老,好後生就做前前國王嘅首相,去到Aegon呢一代已經係佢輔助嘅第三任國王,老屎忽心態覺得Aegon只係死𡃁仔,一定要聽佢講
而且由佢嫁個女俾Viserys嗰刻起都係為咗今日可以獨攬大權,Aegon喺佢眼中只係傀儡
呢套戲啲fans癲㗎
上一季有人喺條街度認到Olivia Cooke,兜口兜面鬧佢係cunt,TGC出過story叫班hater唔好再@佢,有綠黨fans俾人起埋底
咁證明選角 造型都好好
佢做依種小氣又自我中心既仆街MK狗公真係入型入格
所謂歷史書咪又係GRRM自己寫嘅
觀眾就係覺得HOTD呈現出嚟嘅效果唔好睇唔精彩
而且學士咁綠上一季coronation Rhaenys無差別屠殺平民點解完全冇記錄低

一個Bastard想上位証明自己
一個老母寵成佢咁
可以話兩個人格都係成長背景發展成
但呢條仆街狗公係自己攞黎賤
搞咁耐都係因為條女當年唔要佢就憎人地咁多年
話人婊子但自己又搭上個淫娃
書係咪好睇好多?
你有閱讀困難就真
有人話改編劇一定要一字一句跟晒原作先得咩?
每次有人講HOTD改編出黎既劇情唔好睇,想睇原著「歷史書」既版本,就會有人衝出黎話原著只係歷史書唔係真相,但問題唔係真相唔真相,而係劇版唔精彩,好多地方邏輯唔通順,犯駁,而「歷史書」冇呢個問題,想編劇跟返
GRRM自己都出聲屌而家啲編劇愈黎愈自大,一定要糟蹋原著先安落
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞