[劇情討論] Game of Thrones 前傳 - House of Dragons Season 2

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
呢季嚟講暫時未睇到有演員水準超班喎
我自己覺得下面幾位演技水準高:
Emma Darcy, Matt Smith, Rhys Ifans, TGC, Matthew Needham

但好演員都要有好劇本先發揮到200%既效果
真係好婆媽

第一季最尾luke比aemond殺咗,已經話冇可能和平解決,大家都期望緊第二季開打

結果第二季頭三集都係到講要peace 要 peace
我認為呢套係有幾個演技唔錯,不過就冇GOT咁有超晒班嘅例如Peter Dinklage咁嘅演員
Got最神係就算冇大場面都可以靠對白撐住
Hod就冇咗呢樣嘢
根本班writer就寫到啲角色好唔consistent,尤其係最主角嗰班
搞到成堆人都好似冇咩性格咁

今集又嚟一鑊,講到身經百戰
點知犯埋啲低級錯誤畀大舊衰偷襲殺死
"by what right does the wolf judge the lion."
仲有剛剛翻睇完watchers on the wall
"Love is the death of duty."
"We should've stayed in that cave."
tight

hotd最深刻係Rhaenyra講but
你地留意下佢每次but都要儲氣幾秒
編劇唔識寫,原著係3條龍肉搏,咁呀婆死得合理好多
睇完ep4
其實dance of the dragons本身真係夠晒好睇
觀感overall都係幾正
但同意hod嘅人物塑造係遠比唔上asoiaf正傳
一嚟對白水準真係有差距
二嚟啲人物成長同鋪墊都係好麻麻
有一點就係as a feminist我都會覺得佢入面寫啲女性角色都太就住就住
好似慌死寫得佢地「唔夠好」咁
好似女人就一定係好溫柔善良愛好和平心慈手軟咁
反而有種太stereotype嘅感覺
冇乜人物深度
啲角色塑造真係可惜咗個咁波瀾壯闊嘅background
你捉到重點
https://www.reddit.com/r/asoiaf/comments/1bzai8e/spoilers_extended_who_is_the_most_popular_king_in/
呢部書唔同一般治亂興衰, 係會講平民民意同貴族民意...
Jaeherys即係差唔多係康熙咁
所以我諗如果有S3點都要講下
aegon, viserys兩兄弟點算, 同埋啲諸侯反應, 不過aegon坐正可能唔駛寫咁多, 因為肯定係PTSD
屠夫盛宴 (Butcher's Ball) 應該要下季先會出
會;後人叫佢做 "有波嘅梅戈",而梅戈係成個 Targaryen 王朝最 CLS 嘅暴君之一
所以咪話
aegon viserys兩兄弟重聚先可能係結局, 或者係我想咁啦
[spoiler]是,Alyn and Addam of Hull;Alyn 之後會好威,被稱為 "橡拳" (Oakenfist);Addam 就會同 Seasmoke 連結到,成為龍騎士[spoiler]
鳩估:end shot focus 喺 Viserys II 身上,因為 The Hedge Knight 劇情主要圍繞佢後人 (無論係 Egg 定係 Blackfyre 家族) 展開
睇完呢條片覺得劇組d化裝真係好勁,女主角真人係咁

https://youtu.be/A8h3H9Pftdo?si=i5I_uK1tgIGP9Juu&t=59
除咗冇遮字之外呢段寫得好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞