[劇情討論] Game of Thrones 前傳 - House of Dragons Season 2

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
本來好討厭佢,後來變成我既Top 1
Season 1加冕嗰幕發現演員TGC演技好有驚喜
睇咗好多幕後訪問,發現佢擺左好多心機去做呢個角色,對Aegon內心世界、同屋企人關係既剖析都有好見解
睇左原著大綱,啲人物真係寫得幾好。一邊多龍但人戰力較弱,一邊少龍但有獨眼龍
想睇dameon講既meleys同caraxes大戰vhagar
可惜唔會發生
隔太耐已經唔記得左
最尾2個刺客殺果個係邊個既仔?
落差好大
Supposingly 係大仔
最尾係咪殺錯人,講明殺單眼佬,咁都搞錯
同埋呢d位仲放個老母走等佢搵人黎捉自己咩
唔殺埋個老母都綁起/整暈佢啦
果2條柒頭點殺單眼佬
依家就係唔記得今集尾殺既係邊個黎
故事𥚃面應該係問老母邊個要死、老母話細仔跟住殺大仔
講到單眼佬除咗daemond 最好打係佢
上季我記得佢已經成日用劍恰鳩大公主對仔
正常人應該唔可能夠單眼佬打
係喎都好合理
果2條友本身諗住整陷阱
採訪有人問過TGC同Phia,佢哋已經親口否認咗呢個fan theory
冇睇過書,以前迷Got YouTube 有講過hotd成個故仔,利申個大綱應該係咁,冇中文字幕spoilers alert

原本:講口齒㗎嘛,講好咗冚家剷就冚家剷
依家:是旦揾個交貨算啦
本身書要Helena揀一個嚟殺呢件事本身已經好殘忍
仲要揀完之後都係殺大仔
令Helena呢世都面對唔到細仔
呢件事先令佢越嚟越癲

但戲入面好似好冇情緒起伏
一指就係指大仔 冇咗本身嗰個反轉
令到睇咗書有expectation去睇嘅人好失望
上一季Lucerys慘死變成意外都估到B&C都要大改,原本精心佈局嘅殘忍慘劇,變到好兒戲,而且拍出嚟嘅效果都好平淡,唔知編劇諗咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞