[劇情討論] Game of Thrones 前傳 - House of Dragons Season 2

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
之前賓州都出鏡 今次又唔露
GOT又咪一樣
希望你知道westeros 係參考返不列顛
唔知你所講嘅古代具體係咩時代
但大多數時代英蘇兩國嘅女性權利都比其他歐洲地區受重視

而若比對返post Aegon conquest 同post Norman conquest England
當時英國女性有權就業 購置房產 主導婚姻
雖然性別定形一定有,但係你話古代女性邊有地位,真係極為偏頗無知
有人認真討論我就唔用連登仔mode
我為對舊時代女性權利嘅無知道歉
其實我主要想帶出嘅不是探討古代到底有沒有女權
而是HOT這套劇集對比起GOT更似在宣揚女權主義
無論是孕婦生產場景、女性對性嘅欲求、女性嘅願景、Rhaenys嘅空戰都有精雕細琢地刻畫出嚟。唔係話唔好,而係話嚴重忽略咗男性角色刻畫咁解。
反觀幾乎所有男性角色都缺乏細節描述,睇咗兩季男性角色都缺乏立體。當然有例外,男性中我覺得Erryk Cargyll兩兄弟嗰場忠義兩難存反而有返GOT嘅味道。其他Aegon嘅無能、Aemond嘅兇狠、Ser Criston 對Rhaenyra因愛成仇 呢d都冇好好突顯出嚟....
簡單講目前都未有我想睇嘅嘢,不過而家先2季,再俾多幾集時間,編輯再唔發力,第3季都缺乏動力去睇了
為左唔想睇到199
我去左睇SONG OF ICE & FIRE WIKI
先睇得明有D PLOT咩意思
但好散囉咁拍得
Alys呢個人設又幾好

大家會點排第5集為止嘅人設, 係咪都係覺得啲主角唔多掂
想知呢套除左Mysaria邊個平民女性角色有地位???
下面果幾集真係麻麻
最搞唔掂都係轉左做黑鬼
其實我同意
HOTD敗筆係下下都寫到女人好撚無奈咁
又話女人唔想打仗得男人先鐘意殺人見血
屌你啦明明成場仗始作俑者就係兩個女人
一個王上死左先改claim送個仔上去坐王位 唔係諗住唔洗見血下話
一個仲係heir果陣已經通姦生私生子 咁任性真係以為自己坐硬 bloodline succession唔會影響合法性?
你有成座島都係龍 係威 但係龍唔會令成個westeros豐衣足食
耕田種菜始終要靠臣民 除非想要坐廢墟啦

目前為止都睇到writer好想寫女人無力感 無決策權 好慘
喂大佬呀 你兩個女人無知短視任性意氣用事
寫到咁撚柒 真係唔抵可憐
劇入面係得無冕女王嘅描寫先有令人惋惜ge感覺

男性可能係GOT寫得太多而新writer想有d突破
但係好多人就係想睇呢D 睇otto larys sea snake權謀詭計
新writer突破不成反類犬
只能夠講 太低手
最唔明點解cut走aegon個細仔
succession line唔同左咁所有人行動邏輯都應該會變先係
但係聽講係GRRM有好大話語權咁參與改法
又吹佢唔漲
屌你死肥佬年年走數又不務正業
套劇某啲角度係okay
例如貴族女人因為比人定形作政治婚姻工具
根本冇機會學行軍打仗, 所以今集Rhaenyra 有心無力
甚至黑黨呢邊成日唱反調歧視個ser alfred
今集都罕有地寫到佢係忠心理性
代表編劇雖然有政治訊息但冇荷里活左派咁盲目

套劇需要正面描寫一個角度係
「唔歧視女性,但打仗男性更有用」
類似魔戒入面果句 "war is the province of men"
Daemon係有呢個主張不過今集佢黑化緊
啱呀, 以前Cersei都係咁樣形容自己同jaime, 明明係自己兄弟兼契家佬老公都係咁話, jaime細細個就學揸劍, 佢就只係大咗拎出去嫁, 而唔係做個戰士
見到班黑奴就好出戲
睇睇吓啲劇情越嚟越蠢
就越嚟越覺得個編劇係曲線想串啲女人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞