[劇情討論] Game of Thrones 前傳 - House of Dragons Season 2

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
第三集重點係睇aemond
屌樓主打漏topic
揾左house of the dragon s1有冇post勁撚耐
心諗第四集都冇post?
ep4 this is what I want
睇hotd 就係等睇老撚咁大條龍互相撕殺
噴佢老母臭
好似龍母咁
依家用仁義洗白緊
之後
你呢個真人咪化得重勁
GOT mother of dragon燒唔死嘛
仲要返嚟大大聲講我粒聲唔出消失咗就係親身去咗求和呀(但失敗)
我係佢啲手下一定覺得自己跟錯人,所有step都係錯
呀婆死法已經唔合理
一打”dragon”就有

有好多描寫targaryens比一般人抵受得到高温
GoT deny浸勁熱水 中火計
deny阿哥同個馬奴玩滴蠟完全無反應

但我覺得只係火抗高
唔代表奶左龍炎或者野火呢d level 都冇事掛
Sun b世一
冇錯, 龍家傳人確實有幾個係燒死, 亦都有飲野火死嘅...
watchers on the wall tight到
GOT攻城戲都係集中係一條線當一套微電影咁食用 成集用duty主題貫穿 基本上表達曬主角到閒角每個人對於duty嘅觀點
由一開波sam係度質疑守夜人誓言冇直接禁止咸濕 中段同盲maester文戲出咗句love is the death of duty 順帶最尾Jon Snow面對ex gf同責任正面衝突嘅解決 係鋪咗兩季嘅高潮

動作場面方面仲有keep到s1-s3嘅頹味 打燈果啲睇得出好明顯係廠景 但同時冇荷里活片咁多後期處理(慢鏡景深)咁膩 格劍唔係特別出色多轉身但收貨啦
特別中意有一幕城牆外巨人弓手射死牆上隻nightwatch跟住佢條屍跌落另一邊(2:40)
https://www.youtube.com/watch?v=lh7uA19rRdk

watchers on the wall角色同戰鬥平衡幾好 比太多筆直hbo會走火入魔忽略咗角色 對hardhome冇乜記憶所以保留番意見 (s4後唔係好想追落去)
aegon想證明自己同aemond+cole呢到寫得好唔夠深刻
調返轉頭諗只係得一集至集半時間開始埋伏
而且都係寫到非常明顯知道呢件事將會發生
人物刻畫同劇情鋪張唔夠深刻客觀上就唔會比到觀眾好大反應

不淨止hardhome
got頭五季所有高潮都幾乎係用咗好多時間同鋪排well developed

當然我認同今集係hod高潮而且係好睇
但你話好睇過hardhome/got其他章節
主觀同客觀上都唔合理
佢果次只係單一超自然事件

好QQ
不如成個家族有邊個唔黑化
本身有預言血統已經神神地…
人設可能唔多好拗, 龍家冇龍嘅話, 有冇可能就咁做個普通house
呢句都唔係戲透就係, 本書係有魔法元素(龍), 但係冇龍嘅龍家變相就係表示佢嘅統治只係傳統(統力), 並唔係佢嘅天子身分唔可以被挑戰, 同劉漢咁上下
咁自自然dany係必須有龍, 有龍先可以咁嘅情況之下反cup
"Everyone says Targaryens are closer to Gods than to men, but they say that because of our dragons. Without them, we're just like everyone else."

-Rhaenyra Targaryen
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞