[劇情討論] Game of Thrones 前傳 - House of Dragons Season 2

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
I want more of them
Grenn held the gate 嗰段誓言
之後發現巨人族死埋族長淨返死Wun Wun
仲有Sam叫Olly作戰,結果Olly射死咗Ygritte
可能係我recency bias或者腦補太多
所以你唔使說服我it’s fine that we love different aspects of the same thing
https://georgerrmartin.com/notablog/
A little knowledge is a dangerous thing… Fantasy needs to be grounded. It is not simply a license to do anything you like.

馬田爺爺又寫blog
好長篇幅數落HotD改野生龍同族徽設定

但其實好耐之前啲訪問佢已經講過四腳龍係原著設定
兩腳wyrm先係電視改編

不如你專心寫書寫少啲blog
東方有庵野秀明, 西方有GRRM
佢已經講過四腳龍係原著設定

有冇source
咁GOT三條龍咪又係雙腳
東方唔係富堅咩
成段冇拍出黎但勁深刻
ygrt死冇話怪得邊個 攻城就預咗死仲有我重睇先知佢殺咗Olly 老豆兩邊都勁慘
是我記錯
四腳龍係初頭原著讀者腦補誤會,因為dragon大家default咗係四腳,Wyvern係兩腳
馬田拍完GOT S1就出嚟講明佢啲龍應該係兩腳
所以S2個族徽改咗做兩腳
但S6個族徽又改返做四腳
原本有庵野, 不過佢總共完咗作
正打算加返富奸個大名
富奸近排係twitter好活躍成日更新進度
而家得番馬肥唔交貨
之前同個frd講笑 佢地兩條友應該交換職業
talk about peak moment
希望HotD多啲呢啲
grrm都好活躍做其他嘢
淨係唔寫書
之前疫情嗰陣
吹到話 再寫唔完winds of winter
就會閉關直至寫完為止

結果又係冇咗影
著名遊戲作家GRRM
上一本都成十幾年前 佢記得曬伏線角色線算好野
創作嘅野冇咗個熱情好難翻燵
而家名利都有得番對讀者無形社會責任驅動
條友真係唔記得咗,所以唔寫都冇咁嬲
最慘佢仲係咁用ASOIAF cap水

https://georgerrmartin.com/notablog/2024/07/10/a-bold-new-look-for-the-a-song-of-ice-and-fire-boxed-set/

早兩日先寫blog
Sell五本舊作
原因係畫咗新封面
心諗先生你個set好似仲差兩本喎

個系列係9x年開頭真心癲
極大可能變成millennium翻版, 唔知有冇人聽過
stieg larsson嗰三本依然喺我個櫃封塵
劇集魔法唔多講
有啲可惜
第五集有67分鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞