[劇情討論] Game of Thrones 前傳 - House of Dragons Season 2

1001 回覆
17 Like 2 Dislike

隻狗成為最終贏家
未睇完嗰陣想講
呢集拍到Otto有返
有返舊時 Tywin Lannister 嗰種睿智

點知即時被革職

Aegon除咗心理變態嗰part
似足Joffrey 以為自己夠運做到King就大晒
頂唔順了 好悶
見到啲黑鬼就好撚出戲
Your grace,forgive me
Angry sex
屌你老母睇到好想打柒 Ser Criston

S1睇到依度 成套野感覺同GOT好唔同
只係一堆低智 衝動撚 貧權好色撚 低EQ亂倫撚係度大亂鬥
佢拍到貌似好凝重 但堆人物情緒同思維都好撚跳 觀眾好難投入

利申:無睇書
第一季幾Ok Criston 佢今季真係唔知做乜鳩
未睇 HOTD原著
都係睇完第一集再上網睇評語先知
原來原版嘅Blood and Cheese係寫得咁殘忍
見到有人話因為個劇情太殘忍所以唔可以喺電視播
嗰陣GoT Stannis親自下令燒死佢個親生女咪又係咁樣播
本身 Ice And Fire嘅世界觀就係好撚殘酷
睇得前傳嘅人都知咩事架啦

扑嘢Scene又係 演員全裸唔係為露而露
而係想觀眾感受到依個國土就係好撚淫亂呀嘛
依加就住就住咁 又借撚曬位 唉屌

殘忍又唔夠殘忍 淫亂又唔夠淫亂
好冇Ice and Fire嘅感覺

完全係為咗Daemond 同Aemond先繼續睇
I mean GoT啲演員全裸唔係為露而露
另一位編劇薩拉赫斯(Sara Hess)也向《Variety》證實,第二季會上演原著小說中,相當殘酷且震驚的復仇情節,關於兩位角色「鮮血」與「起司」(Blood and Cheese)的事件,可能比血色婚禮都更令人髮指,編劇表示:「我認為你們不會失望的!」

完左架啦? 原作係點?
睇到好眼瞓...GoT後幾季咁爛都未試過大半集攤喺度睇
alicent同cole集集扑嘢,但完全唔想睇,到底係咪特登拍到呢兩個角色咁乞人憎

好明顯第一集高潮位係blood&cheese第二集係兄弟相殘,但係可以拍到完全冇feel
D&D後期啲劇情爛得嚟至少啲高潮位都拍得好睇...
aegon都好睇嘅
但係alicent同cole完全係倒米
Got啲角色無論正邪都好有魅力
好少有呢種淨係令人反感嘅角色
睇imdb有人comment

Its funny how this series tries to justify everyones war crimes and stuff but they dont give a damn about Criston Cole.. They legit want everyone to hate him..And yea they have done it well in that part..I legitimately hate his guts so much
//那天晚上,當海倫娜帶著她的三個孩子到達時,布拉德殺死了她的守衛,然後抓住了她的長子傑赫里斯王子,而起司則抓住了她的小兒子梅勒王子。儘管布拉德警告海倫娜,如果她尖叫,她和她的孩子們都會死,但據說女王仍然保持冷靜。當她詢問兩名刺客的身份時,起司表示他和布拉德是收債人,並且欠下了一筆債務;以眼還眼,以子還子。但他向海倫娜保證,她和其他任何人都不會被殺。當他問她希望他們殺掉哪個兒子時,女王懇求他們殺掉她,但被拒絕了,血提醒她必須是一個兒子。起司警告海拉娜,如果她不盡快做出選擇,布萊德就會因為無聊而強暴她的女兒傑赫拉公主。當她在所有孩子都將被殺死的威脅下再次被迫做出不可能的選擇時,女王含淚選擇了梅勒。

她相信梅勒太年輕,無法理解,或者可能是因為傑赫里斯王子是國王的長子和繼承人。看到她選擇了梅勒,奶酪在男孩耳邊低聲嘲諷地說:“你聽到了嗎,小男孩?你媽媽要你死。”然後他對著「血」咧嘴一笑,這意味著這個魁梧的男人要殺死傑赫里斯王子,他一揮劍就砍下了男孩的頭,這讓海倫娜女王感到恐懼,她開始尖叫。//

Google Translate的 因為英文版嘅解釋係最詳盡
簡單嚟講就係喺兩個仔清醒嘅情況下
Helaena要揀一個死,佢最後揀咗個細仔
因為覺得佢年紀比較細會唔清楚發生咩事
但Cheese就係細仔耳邊講咗句
「聽唔聽到?你阿媽要你死」
然後就示意要Blood就殺死個大仔
Helaena後來冇面目見細仔之餘仲要癲埋
真正做到殺人又誅心
不過Joffrey同Ramsay都係純令人反感
電視變左塔利班刀仔鋸頭
今集架車kick住咗 我以為個小朋友嘅頭會碌落地下
如果舊團隊一定會咁拍,鋸頭都會拍埋出黎
真係忍唔住講句 on9到震
你睇嘅GOT係咪得varys 同 little fingers 呢兩個角色
同`Red Wedding比完全唔係果會事

btw 點解唔兩個細路都殺?
Criston cole呢個閪佬諗埋d屎橋
真係成套劇最大老鼠屎
So fucking dumb
睇到自己都好似otto咁激氣
GOT頭4個season大量精彩文戲
而且所有character development好合理

Tywin Lannister 點樣控制住佢三個仔囡鞏固權力
小惡魔點樣由俾人睇唔起只當佢雞蟲 到佢慢慢走上權力舞台 再到最後都係俾家族當狗
龍母由肉便器反客為主再做解放者
Stark全家on99婦人之仁陷家產 但又描到佢地北方人個種近乎白痴既"忠厚“

HOD不單止扑野唔閂門
上集講Rhaenyra谷住到氣想報仇 今集知殺錯人就即刻淆曬底要澄清不得止 仲亂曬陣腳除左防守乜都唔做

Daemon我係最唔明 佢到底想點?
佢想自己復仇ok 但之後竟然話"oh it was a mistake" 咁姐係佢唔撚想認係佢搞大件事? 全世界都知/當係你地做 咁你想卸俾Rhaenyra定淆底唔想認?
到Rhaenyra質鳩佢 佢唔夠人講又走撚左佢???
佢不論係自己想做王 定係想Rhaenyra做王 龍無論如何都係極重要戰力 竟然玩神隱 做乜春???

仲有Ser Cole依件垃圾狗公

整體而言我就班人由頭到尾唔經大腦做野 搞出大頭佛閪左 就再搞多個大頭佛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞