[劇情討論] Game of Thrones 前傳 - House of Dragons Season 2

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
其實幾年前就已經覺得會寫唔完
之前睇過啲分析話佢呢隻寫法好易會收唔晒啲線
事實都係 佢要收線嘅最好時機which可能係講緊第四本左右?已經miss咗
睇翻都知而家每本越寫越長但主線都係冇乜推進
不過已經享受咗咁耐嘅精彩我都ok㗎啦
唔旨意佢會完到
條友都識趣有講過GOT結局同佢諗差唔多, 其實主線埋到就OK, 只係怕咁樣埋會有好多人唔高興/覺得未完/未清哂啲loose ends
1. 龍家如何反攻大陸/faegon vs dany
2. 君臨城權鬥點拆/點對付faith/獅家vs龍家
3. 夜王條線點算, 可能都係有攻破城牆嘅因素, 然後可以係狼家龍家聯合打佢, 似足S7 S8
雖然got最尾兩季俾人屌到傻
但我都覺得主線應該同martin本身嘅構思差唔多
甚至佢可能當時就有同d&d講過下
因為主線點都大概構思好
畢竟寫嘅時候就要埋伏筆
佢呢種寫法冇乜可能邊寫邊諗
但係個具體鋪排過程好難實現
因為已經越寫越多越擴大
martin自己都頭痕
d&d更加唔夠能力做好

red woman?
火中睇到幻象
Aemond同daemon邊個鞋抽啲?
佢唔係Greenseer黎?
D&D敗筆有好多, 但最主要都係性格描寫出事, 包括龍媽暴走, 唔係唔可以暴走, 而係暴走得奇怪/未能按性格推測, 冇誘因之後發癲
如果我睇緊嘅係無線劇我會諗, 無線劇囉, 但係GOT往績太好之下會造成壓力
但係用今人術語講係GOT最尾kam到啲主演演員都唔敢睇, 咁為乜啫
至今係Jaime先至話ok咋嘛(佢嘅戲, 佢個角色本身都真係冇咩事, 最少係冇出事), 你睇Jon, Varys, ser Davos已經唔係咁睇
雖然個個狂屌D&D, 但係D&D都叫做咗george一路做唔掂嘅嘢, 講真睇開嘅人好難唔講GOT爛咗都叫做完咗, 本書未完先至un住個心

我路人甲9up㗎喇, 但我可以話, 咪「求其」寫返以上主線, 起碼出一本書先, 再唔係改埋書名都得, 冇話一定要寫咗winter同spring(我會估spring更難寫, 詳細參考GOT S8最尾)先得, 總之可以先交一啲嘢出嚟, 其他補充嘅可以後上, 好似傳菜咁, 或者好似fire and blood之後都有本dunk and egg咁
break開少少講, 盛傳Jon Snow後傳都係類似嘅嘢, 所以話spring可以處理嘅方式可以係好似spin off咁

我自己就一定un住㗎喇, GOT做完就算, 但唔太可能話「係㗎, 書未完, 你當GOT就係書囉」, 點當啫
got最尾直情係垃圾,要當佢係書我寧願永遠唔好完爛尾算
Jon Snow後傳確認咗停止製作

成套S8 角色曲線崩壞嗰啲就唔使再講
講咗咁多年 屌都廢事

但有三個 我覺得寫得ok嘅
1. Sansa 終於令到北境獨立
由戀愛腦公主 進化成Queen of the North
(多得Little Finger唔少)

2. Theon Greyjoy 完成救贖
由寄人籬下 急切想證明自己 到最後為咗救Bran捨生成仁
證明自己冇Stark嘅姓 都可以係Stark嘅一員

3. Melisandre
一開始個個以為佢係壞女巫 又引誘Stannis黑魔法生B 又燒細路女獻祭
到最後先明 原來佢用魔法生存咁多年 做咁多壞事
都係為咗幫助The living對抗Night King同The dead
到最後完成任務 即刻毅然面對死亡 慷慨就義
我以為melisandre係金庸小說嗰隻「力戰而亡」
少啲膠劇位我都算數, 只不過爛咗就係爛咗
jace今集終於有做嘢好感動
aegon啲皮爛到仆街cls 以後都無靚仔aegon睇
然後結果daemon玩咗半季鬼屋
其實公認最大問題係meereenese knot
grrm講左太多slaver bay既問題同龍母點樣係生產同社會階層重塑
但係不論短期既內憂外患亦或長遠改革,都會令到龍母好難係一兩集安心抽身去westeros
係the north stannis集團對bolton集團已經戰鬥白熱化,最後一個可以整合獅花同盟既kevan身死亦或aegon(?)帶住golden company登陸。新一輪既勢力更迭推進劇情,龍母係地理限制加入唔到又反過來限制左劇情搞到變左死結
唔夠料去補完D內心舖設, 諗住快速完左佢就算
你睇SEASON 7 - 8 D TRAVELLING TIME冇晒.
Daemon 成日見到幻覺嘅人究竟想表達乜
佢同佢老母又發生過咩事

好撚拖
純粹想表達何地谷係幾有歷史淵源
今集劇情推好慢有啲散
今集睇完又係唔知睇咗咩咁
MUMMY
佢老母同谷地河間地有咩關係
書入面daemon極速整合河間地,係北境同谷地主力缺席下用長期七大王國包尾發揮既河間地承擔黑黨大部分地面攻勢

劇入面daemon就變左發夢 擺國王款 無威望同決斷力既掛機廢物

俾佢訓啦

呀媽幾靚
龍女s1-s5學統治完全冇作用
過咗狹海智力重置咗
"learn to rule","break the wheel"得個講字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞