[劇情討論] Game of Thrones 前傳 - House of Dragons Season 2

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
講就咁講, 但係如果當佢係普通人咁佢可能咁嘅反應都仍然logical, 不過可能說明佢嘅弱點係未能睇清全局
因為權力大唔代表真係咁理智, 都可以係畀班臣子夾上戰車, 而唔係尋日話打仗, 今日就淆底咁inconsistent

Larys冇話Aegon防火,話佢survive之嘛
睇過Blood & Fire都知Aegon變燒豬
viserys有講過,dragon keeper去small council 同佢講有人偷龍蛋,佢用(一句)流利high Valyrian 問詳情
最人龍合一應該係daemon,好似冇聽過佢比指令caraxes
覺得劇入面嘅 Vhagar 都幾無性
本身跟開Leana (Rhaenys 老母)
照計Rhaenys 都有教下個女點騎龍 下嘛
Leana 死左 被Aemond 騎就跟左佢

大個竟然去咬死 Rhaenys 隻龍
正一大舊衰
唔只
以前Baelon時期
Vhagar跟Baelon而Meleys係跟Alyssa
姐係Viserys同Daemon父母
所以Vhagar係咬死埋以前既好朋友
但相反書寫青銅之怒同silverwings就因為Jaehaerys人瑞王兩公婆而令到兩條龍既bonding都好強
係, 不過...
國王御駕親征, 嗰下真係好似三國啲主公親身落場咁振奮士氣, 所以我對aegon ii觀感仍然幾好(包括演員)
對落下一個有咁嘅民意嘅aegon就係egg

不過想像到書中民意調查佢唔會排得好高, 因為情況似晉朝皇帝咁, 未必冇咁嘅能力, 而係在任時亂世, 冇得做明君, 而且...
又講aegon ii

同我喜好講中史咁上下嘅角度, 我係成日塞真實歷史去睇grrm呢部書
即係imo aegon ii佢無錯作為綠黨領袖係要負返內戰一半責任, 但係好勉強咁講death toll佢一定唔係最多嗰個king
aegon征服者開國君主嘅death toll可能更多, 所以可能只係按時空計一個國王嘅能力同處境

又所以點解aegon iv
可以排得差過aerys ii, aerys係亡國君, 但係aegon iv嘅遺害太大
而當然咁講落去鹿家robert都頗為不濟...
今集雖然有龍,但都拍得幾差下
Daemond 嗰度故弄玄虛,條線冇推進過
戀足癖暗寸太后嗰段冇意義,仲睇到人好唔舒服
hand of the king背住皇帝同皇儲合謀,但最後又show到佢好忠心咁,做乜鳩
都唔知daemond係唔係殺左編劇全家
s1已經醜化邊緣化佢
不停係到強制掛機,仲要連整合riverlands既功勞都唔提
將血龍狂舞既mvp搞到同baela差唔多劇份
韋一主觀上都唔會想targaryen既統治出問題
處理內部失敗搞到內戰,只係想滿足自己同所有人算係天真但唔算作惡
瘋王係亡國之君都可以話係綁架比人搞到痴左線
對雷加猜忌都無搞到父子相殘內耗

但係伊四呢d真係人渣
自己心理唔平衡,傷害佢老婆細佬同個仔
臨死前仲要合法化所有私生子埋堆地雷
親人 家族 王國 人民全部都唔理,只係想自己爽既獨夫民賊

笑死
呢個真
即係講緊, 任何王室都係想有繼承人, 但係又唔想順位太多(成熟, 成人)兄弟互相打嚟打去, 要平衡政治利益
參考晉室就得, 司馬炎嘅父輩, 同輩, 子輩都互片互殺, aegon 4就係做齊以上問題
Lord Lary 真係好creepy
個演員本身個樣都正常人,但係套劇入面一出嚟淨係講幾句對白,周圍掂alicent啲書同橫掃間房個表情都睇到我想車佢一巴
https://youtu.be/QfBYFjL527s?si=K_xIj_KOO0XXqSVQ

書係條撚樣準備晒拏同箭但係防唔到 meleys

但係兩兄弟騎龍黎2挑1 趁隻哥斯拉唔夠快meleys咬到sunfyre就瓜

隻哥斯拉趕到黎噴火再咬死meleys , sunfyre殘血飛唔起
岩岩睇完第4集 單眼佬燒自己個on99呀哥
隻鴨只係想打勝仗,唔關忠唔忠心事
Leana 係佢個女喎
定又係同名?

anyway 爬蟲打架係唔會理血源繁殖更加係
vhagar條八婆 講2句 Dracarys就燒死主人今集所以唔意外
呢個po係理性
外國班睇波撚見大場面就話best episode ever
呢套野好多劇情都亂糟糟
成日要觀眾幫手腦補空白/唔合理既部分
啲角色又婆媽,冇左正傳GOT話殺就殺話死就死既爽快感
不過冰火世界觀夠正 + GRRM原作打底 + 演員表現水準超班 + 有得睇龍

Aegon在位同執政時間太短,後世更加定性左佢做usurper,民意應該就一般,不過Helaena深得百姓愛戴,Rhaenyra倒台除左自己行差踏錯,Helaena既死都好大影響,唔係Aegon最後都唔可以絕地反殺Rhaenyra

TGC既演技對我黎講劇入面係Top Tier,幫Aegon呢個角色加好多分,我自己覺得受傷之後既Aegon先係呢個角色最精彩既地方,前半世庸庸碌碌一事無成,跌落谷底竟然爆發驚人意志力反死對家,而且同Sunfyre既bonding好感人,完全唔係Joffrey之流可以比較

去唔到GOT個高峰
冇守夜人, 龍女, 君臨呢幾條線轉吓口味
主角團個個道德崩壞冇stark咁正氣好難撐得落
GOT前期最正係the imp 同佢啲對白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞