[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (135) 幾時出85gmii

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
希望唔會後悔賣走第一枝鏡 (24105g)
直接去smd
不過LK就有機會車都鉤埋
SO安全d
呢支問過trade in幾多錢 答案係$4400
都幾保值吓
好似好多巴打訂50300
2070配50300都幾好 夠哂輕便又齊哂焦段
記得巴打好似有埋50gm
係,仲有35gm同135gm
另外又有幾枝手動定焦
單講焦段的話係撞晒

如果真係出85gmii又想買嘅話
應該都會再賣下仔
差不多啦
都要俾錢收機佬賺下嘅
就算自己上網放2手
我諗都係放到5000左右
想買ND filter 遲啲去旅行用
有冇咩抵玩推薦
應該會帶枝16-35gm同sigma 85
兩枝唔同size 要用同一塊filter 係咪要接環
另外就係買godox 支v1 閃燈玩下
有冇巴打玩過
用緊ad100pro
我用h&Y evo 嗰隻 ,買你手上既鏡最大size,再買個revoring 吸落去得
可以再疊black white mist 再疊streak
不過疊太多塊要開防震crop走去,如果唔係條邊見到啲Filter框 (我拍片用)
用緊v1 pro
睇下會唔會輕到好多
有35150係咪唔應該再買50300
35150出街真係幾重下
想旅行帶50300
香港影人就35150
應該
未用過35150 就咁睇又重又貴
枝50300光圈細d 但輕好多 同埋價錢平 加上我都缺長焦 本身有20-70 另外有枝大光圈定焦
如果旅行黎講2070+50300好夠 有wide有長焦
睇中50300原因為要影景深 長焦幫到 同埋缺呢個焦段
要夜晚影野又有大光定焦
50300同埋好似有防震?日頭夠哂做
重點都係平靚正輕
我2450g
配70180 2.8
2.8組合都幾好
個人就F4都夠 然後搭多隻1.8定
同埋焦段+重量上最大化左
所以身痕想買多隻1.4/1.8
我係見咁嘅價錢又有長焦最重要係唔重
2040 50300加部a7cii 都係1.5kg到
旅行一機兩鏡
想問大家意見
我嚟緊一家人去清邁旅行。老婆加個2歲半嘅仔。應該帶咩鏡頭去?
我有 40G, Viltrox 20mm F2,8, 28-60, 20-70G。
我想用sling bag,所以唔想帶20-70
我用A7C2
有仔湊唔係更加應該係20-70g咩
用緊,雖然hotshoe個位好易斷之外, 普通影下人無乜特別獲氣
有錢買乜就無問題

我行山都係帶35150

好睇你旅行影乜ja , 300mm 但光圈去到f6.3 ,夜晚要收番支鏡,對我而言幾輕都無意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞