[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (135) 幾時出85gmii

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
QC同"良率",某國d細牌子真係可免則免
兩種唔同用法
Beauty 係室內影大頭用
買隻雞但慳碟豉油
唔係開工我覺得用支那卡無問題
壞卡始終都係機率問題
就算大牌子sandisk嗰啲都係會壞卡
驚嘅話咪雙卡
咁可能speedbox岩我多啲 上佢個.kr網先睇到多啲相
我嘛嘛地好silver reflector出雖然睇落佢有塊布diffuse左先
雜牌 唔買影視颶風?
speedbox
呢d細雜牌,分分鐘係人地qc唔過再貼牌賣
依個問題,近年嚟講影響越嚟越細
以前用sigma果啲副廠鏡,係出名黃
果隻黃,係睇相都睇得出係sigma鏡

近代鏡sony我由tamron/F4 zeiss/F4 G/gm鏡
肉眼睇,色水上係有分別,但更大分別既係散景
而F4菜果堆鏡食到少少太陽光,成張相就會flat晒
就算gm鏡,都係去到二代鏡,"部分"既gm先有少少改善(1635gmii我覺得抗flare係仲衰左)

而顏色既話,就算同係gm,顏色都係有分別,好似24gm vs 50.2g
機身同setting下係好明顯唔同
所以唔好聽On9仔話買晒gm就得

而後製層面,顏色影響對一般人影響唔大,因為本身好多閒攝既朋友,iso光圈快門wb都會有一項以上係auto或者用其他A/P/S Mode影,係依個情況下,鏡頭同唔同顏色基本上係唔洗理

至於capture少左data依點...小心影相果時打燈會唔會打到張相太flat, 太陽光線flare依樣野緊要過你用緊乜野鏡頭
幾多年鏡?似霉
咁大獲
貼牌我知 但原來係唔過qc
咁我都係開返雙卡穩陣啲
唔係返工都一樣啦,壞卡就含撚無味雙卡系統仲可以搏唔係一齊壞,單卡真係唔好亂搏
你相機set一個setting,唔插閃,影一張暗少少既相
然後再插閃TTL影一張
再set閃燈M mode 1/2 or 1/4影一張

再擺三張相上嚟睇睇
佢512gb 878人仔
淘佬Lexar 320gb 1255人仔

你驚唔驚? 我就驚
之前,有單計單,(5/7年)
無單就計佢出廠果時,唔等於你買果日同埋只計5年保
而家唔sure,太耐無整tamron
cfa/b 等於ssd固態硬碟裝個殼
宜家係可以土炮整到
一條1t ssd 都係四百幾蚊
其實係大牌子cfa搵人笨

chipfancier聯名影視颶風果張cfa幾多搵食人用
年幾兩年咁上下
但我見人地啲霉唔係咁樣同埋係生係面可以抹得甩
唔firm所以睇下有無人解答到🙏🏼
土炮整到咁你整左幾多張俾自己玩? 
我意思係d雜牌廠,華強北果d可以土炮整到cfa
cfb就簡單好多,普通人都整到,淘寶買個殼入塊ssd落去就得,因為佢本身就係ssd黎
咪係囉,你都識講
雜牌廠執d雜牌ssd再土炮啤個殼咪咁平囉
宜家買張wd嘅1t ssd都係500蚊
你用wd嘅ssd黎改,個品質咪等於wd囖
我無話叫人買雜牌,純粹講下有呢樣野啫

仲見過有人整張假cfa飛條線出黎搏2280ssd添,玩拍片嘅可以做到4T 8T任你錄
不如你碌返上去睇下我第一句回緊咩同講緊咩先? 
有冇窮到咁要自制卡
其實有冇諗過比多d錢買有牌子卡都係買個安全性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞