[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (135) 幾時出85gmii

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
想問多唔多師兄用iphone 來調相
Nikon Z63 用A93 sensor
唔係 a9 sensor咩
我暫時覺得實戰中,個ai focus都冇手指tap個芒去focus/追蹤咁好
set左人像ai focus,好似好多時都冇識別到
有冇a7r5巴打有心得
唔知
M raw同 S raw 幫你處理左做低質素

唔怪之豆豉眼出個咁嘅story
冇實際use case好難比到咩建議
個人focus area用wide
影人 figure 電腦mon播緊動畫都認到
試下用AF-C—>Tracking—>Expanded spot
可以俾你先focus後compose,expanded spot亦易啲俾你攞到你想要嘅人。
有用iphone版個LR, 但唔算多用

啱先發覺mobile LR都用到個ai remove, 算幾有誠意
應該唔會掛,四代機連figure d卡通眼都識別到
邊個位?
A73用24gm影night shoot full body都track到隻眼冇難度
係唔係即係呢個?
傳a9 1姐
真係用a9 粒cmos,2萬蚊用stack cmos好似就算2400萬像素都幾大升級
到時就得番sony初階機fps係仲留係10fps
係,可以試下用EVF對下,對完再移去構圖,你應該會見到個AF spot lock住喺之前對焦嗰到。

我覺得咁係最方便,仲易過篤mon
要tracking較AF制做AF On + Tracking On
就唔使碌嚟碌去
其實我一直都唔太明果粒af-on 掣係有咩用
tracking on點set
但點解唔用督mon去tracking住,一郁個mon就好易唔再自動focus係隻眼度既
打雀影車之類有時想分返開
唔比快門制郁到focus就有用

改自訂制嗰度有得揀
明白,我再研究下先
你lock左隻人眼,點郁都應該會繼續lock,會甩的話可能個人太遠/太細。
我主要用EVF,好少用Mon,而且咁樣對焦我可以雙手揸機。另外你如果影細雀,你篤得來佢都飛走左
睇標題係咪就快出85gmii?
未公布?
好似傳緊7月會公佈
希望唔好傳傳下又冇咗件事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞