[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (135) 幾時出85gmii

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
咁係咪應該等埋
出2就算買返1都應該跌價
反正都係幾個禮拜,不妨等埋
真係等唔切就平平地買85.8用住先
用ipad/ PC LR,算好易用
A7C2
其實我用a7cr,都覺得有時追蹤唔到人眼
跟唔到師兄你講咩
果個lock, 係基於ai識別?
我成日對焦都要點個mon先移到個對焦位去我想去既地方得
定係其實你開咗spot
但冇開tracking之後主體離開咗focus zone甩咗

畫面得一個subject其實冇需要較對焦點
wide等相機自己搵就得
跟住佢就識咬實唔使開tracking
https://www.youtube.com/watch?v=PDhOEh1Ijxg

一係screenshot/recording講吓你問題係乜
唸下就好,sony點會比nikon咁堆棧式賣萬幾蚊
好大機會繼續用a73 cmos imx410
Panasonic 堆新機都係
Nikon點樣定機價原來會關sony事

含淚告別
巴打又係24105換2070?
好奇多咗光圈環會唔會覺得方便咗
下面支N記24-120幾時嚟S記
用過返唔到轉頭
佢個光圈環好近鏡底部,又幼身
覺得扭得唔多就手

同埋慣咗用zoom鏡時
左手托鏡同較zoom ring
光圈用右手係機身個碌轉
個20mm真係好正
24mm唔係話行後2步 個畫面就比到你
2070真係好正輕便 畫質 焦段都好滿意
想問係咪無方法可以分開有光圈環同無光圈環鏡頭嘅掣同轉盤setting
岩岩上面幾個巴打講既野,我終於get到

原來我一直set左 對焦區域做擴充點>所以先冇自動tracking

------------------------
如果街拍影人,用 對焦區域:寬 好似好d

如果要追蹤下指定既人/物件,用 對焦區域:追蹤(點 or 擴充點),直接甩部機去移動到個準星係fit中果樣野(代替手指督mon)
不過我唔肯定,如果想focus 係固定點,但佢tracking緊既話,個tracking正方框不斷咁微小浮動,會唔會影響個準確性&合焦
固定點focus我用十字制中間lock死先
Sony機嘅追焦在夠光嘅情況下好準,唔洗擔心。
可以想像個setting本身係for你追雀,而家只不過係追靜態物體,你唔移得太快通常都ok。

差在有時lock左個位冇乜contrast,e.g. 湖面,咁就有可能你一郁佢就會甩,不過通常你都可以搵過第二樣嘢去取代。
明白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞