[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (135) 幾時出85gmii

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
近排突然想試下用相機去旅行影相
諗住買a7c2
但係個鏡頭仲諗緊買乜好
暫時睇啱2070F4或者2450F2.8
旅行應該都係7成景3成人
2070好似係幾好,不過係驚光圈太細會唔會夜景唔太掂。
想問下呢度嘅巴打意見
筆直諗住機鏡加埋2萬左右
A7C2 + 1750
機同2070加埋差唔多2萬 全新
加多枝大光圈 35.8/ 55.8 二手2千幾玩住先
1 手唔夠定
2 唔敢開大iso 唔會後製
3 唔用腳架

根本鏡頭唔係主因

聽日去試下呢兩個定焦先
望望先 thanks bro
去sony到試呢2枝定焦 睇下邊枝岩自己
二手簡d新淨 仲有保養既 價錢平過全新好多
同埋真係發覺唔岩 放返出去同你二手買個價差唔多
機同主要用果枝鏡就全新
旅行基本上8-9成時間都用到20-70
影人開50-70,影景全個焦段又岩使 尤其20
夜景iso就會高d 預2000-3200左右 如果會後制 可以減noise
感謝
有冇fx30 嘅手足

分享吓平時室內/夜晚仲咩鏡同setting?
邊隻近似lightroom 好用但又可以唔洗sub
可以諗埋85 1.8
Capture one
可以一筆過買
2070F4 搭35/55
2450 2.8 搭85
我覺得咁樣平衡d
入黑剩係用85 就難用d, 35/55 靈活d
2450 光圈大一級,tele 就可以諗長焦d
dxo photolab都係一筆過買
DxO Photolab,不過而家買十月又要俾錢upgrade。
Filmpack高度推薦,好好玩
20-70焦段真係好正 夜晚唔係黑哂 我覺得都可用
至於24-50 會再細支啲輕便啲 但2.8同4唔差得遠
我寧願20-70 搭多支大光圈定焦仲好

55.8全新其實都係三仟幾蚊,不如直接買全新唔使煩
竟然係咁
仲以為2.8夜晚會好好多
差一個stop快門快一倍/ISO低一半嘅分別
睇實際情況
如果一到夜晚iso1600跳上iso3200嗰一級可能個noise分別唔太大,但一去到iso6400跳上iso12800就好大分別
中國人總係向世界證明佢地係畜牲

俾鄰國大陸人民共和國三狗一八開PO祝賀

[url]「五毛出沒注意」著名引戰分化狗會員reganlam 係一件用殘體字+蝗語嘅大陸仔嚟
https://lih.kg/3063463
- 分享自 LIHKG 討論區[/url]

你咪就係畜牲囉大陸仔 reganlam 又用殘體字又用蝗語又叫美國啲州做又用大陸人先會用嘅網上二手平台閒魚你露晒底啦大陸賤畜

攝台個個都屌鳩你 reganlam 係大陸仔呀你仲扮乜嘢香港人呀支那賤畜 reganlam
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞