[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (135) 幾時出85gmii

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
你地用sRGB 定 Adobe RGB? 係唔係睇自己用開既mon support Adobe RGB 就最好揀返AdobeRGB?
幾時先出135gm 第2代
執相而家通常用一隻最廣嘅色域,例如Adobe嘅ProPhotoRGB,俾你執嗰陣會show到盡可能多嘅色。
執完先視乎application 去收窄返個色域做export。

收窄嗰陣,可以做soft proof去睇啲色可能會點變。
如果擺上網,用sRGB會容易 confirm到大部分人睇到相似嘅色,因為sRGB相對地窄,好多 monitor都 cover到哂。

AdobeRGB係傳統上嘅廣色域,好多專業Mon同CMYK打印機會用到。問題係佢同Apple用嘅廣色域DCI P-3有部分冇 overlap:

用AdobeRGB執相,你個Mon 見到嘅綠色就未必可以俾iPhone/iPad出得返一模一樣。

最後,如果你隻Mon 冇98%以上嘅AdobeRGB/DCI P-3 support ,直接用返sRGB去執會比較穩陣。
推坑不遺餘力
40mm係最貼近人眼視角既 perfect normal lens黎
如果咁都叫唔三唔四既話
35或者50應該會更加唔三唔四
呢排買咗華碩pro art, 但諗緊其實啲色自己睇到,人地睇唔到好似都無乜用

咁HDR 呢?使唔使開嚟執?唔太明佢喺唔同mon / 機係點show
繼續刀法如神
應該唔會好似z6iii有堆疊式cmos
HDR應該唔太關執相事,Windows HDR開完隻Mon啲色會唔準,仲要cal唔到,我都唔識搞。

佢開左之後做左個tone mapping,將SDR嘢,例如 desktop, start menu咁轉譯做HDR俾個Mon ,應該係哩到出事。應該可以skip,但如果個program本身晍係出緊HDR signal,啲嘢睇落就會 washed out咁。
所以而家都費事開HDR,好怪

如果最尾都係放比public 睇,咁開adobe rgb 定srgb 好似都無影響?
我自己用DxO WideGamut執,export分幾種,出web先用sRGB俾個 software去 clip返,睇落分別通常都唔大。storage就keep 返 wide gamut.

難保將來你有部十色 printer可以印相,一開始用 wide gamut執就唔洗再搞。
都啱,咁開返Adobe RGB 執先,thanks bro
如果隻 Mon cover到DCI P3,可以開ProPhoto RGB。
印象中都有呢個mode. 個mon 係華碩pa279crv, 好似都係for 執相

不過我用佢開相就會發覺佢同手機或其他mon show 出嚟嘅色有啲唔同
睇下隻mon 有冇一個mode叫Rec. 2020,哩個新色域cover到ARGB+DCI P3,不過可能要cal返先準。

Mon與mon 之間唔同色無可避免,我自己只要同部iPhone 14 Plus睇落唔差太遠就ok。
多謝巴打解答

似乎如果只係影相,少拍片,T70180G2真係比較合適
本身用samsung, 拎埋老婆部iphone 對比下先唔該巴打share 咁多info
暑假準備去日本已有35 1.4gm + 龍50-400

想入埋支唯卓士20 2.8 好似勁抵玩9舊水 又細支

有冇師兄有入呢支效果點
一定有啦,仲要係33mp
咁一定都勁多人衝
我而家係睇HDR 片先會開,因為如果開左我用Calibrite點cal都好大Delta E,唔知係咪隻Mon (Philips 27e1n8900) 問題
睇圖partial stacked其實有啲兩頭唔到岸
不過當然要睇你影啲乜
https://x.com/tsuyo428/status/1802754345068581261

你可以試下長開HDR,然後開lightroom果陣呢條Bar拉到0
咁起碼平時睇sdr野都會光d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞