[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (135) 幾時出85gmii

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
用 A7CR, 平時我諗用到ISO3200, 頂多 6400
最多返去用ai denoise
你又岩,影到重要過濛撚左
咁應該最少都f2起步
師兄都推到個iso幾高
瑞士我會選擇出多支70200/50300/28200
3200都算幾高
不過冇計,你快門有時影人要set到1/200秒先清
Z8同a74/5比好似錯錯地
Z8只係nikon獨家有飛走直島旗艦,用sony 定位係a1
官方定價係3萬3
你影到咩焦段?支28200好似最到70都仲有4光圈應該唔洗搞咁慢快門?
個人用a7iv接近上限3200
有時唔夠光 1萬都要推
我貪方便9成時間都用auto iso
上限set做iso 10000
我諗返呢幾日,多數用28-75mm咁上下,夜晚同室內影去影
不過影靜物我都較到1/20秒-0.5秒咁上下(iso 300-500左右)
定價上係對手
Z8賣二萬幾,你A75一出都會係二萬幾,到時Z8可能再減D價添
你無堆棧式點說服買家買你A75,而唔買隔離Z8
而家唔係單反時代
3200仲算幾乾淨下
又得,唔洗好似m mode咁成日較黎較去
z8 listed 3999
a7iv listed 2499
a7rv listed 3899
A75可能出半年唔洗就減幾似好似c2 cr咁。
同而家街價架a7rv先2萬5
如果咁入門機種官方定價兩萬幾應該都幾難賣得出
覺得a7v應該會唔換cmos少改款
好似6500 6600
同a7r4 a7rv咁 唔換cmos
z8 而家好似d人係拎黎同a7r5比?
像素5000幾萬,但好似影運動勁好多

a7r5個對焦識別可能快d,但你影落去果下個合焦,有時其實唔係果回事
用咁耐都無用過auto ISO,如果有上限set 又好似幾方便喎
A7系列 無論點睇都好都係sony ff個部最入門standard款
只係sony慣將上代繼續賣做最入門,今代當中階
用黎同z8比有d少癲
不過公道講句係nikon cut走機械快門將z8咁spec賣呢個價最癲
佢係覺得下代a7v會賣貴一半
定係將定價比街價嘅朋友

a7v就落stacked應該冇乜可能 其他line唔使賣
定價上接近,但z8只係冇機械快門a1 全方位旗艦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞