[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (135) 幾時出85gmii

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
反而我tele覺得光圈太大背景化得濟 除非現場唔夠光要開盡光圈 同埋可能我少影人

得返你一隻覺得好慘豬
如果岩岩起身,35mm f1.8 平靚正
我覺得去旅行,條街咁多人
85mm 未必岩用..
起手
40g + 85 1.8
有無人會買50-300 ? 定係70-180算
會唔會變焦+85.8
Eg 2450/2470 2.8果d
佢話唔想要變焦
散景要睇埋你focus距離 影貓同影人完全2回事
同問

會影下微距(動物、花),但又會影室內人像event 想推高少少快門(非出job),係咪應該揀T70-180 F2.8?

(最陰公係唔夠筆直上GM,又唔想拎T35-150健身)
35 1.4 + 85 1.8
Tamron嗰支都做到下微距,除非你會想喺Sony70200G2落TC2x去做1:1微距去影昆蟲,否則我覺得T70180G2會比較好。

可以望下review,睇下影出來嘅花/動物效果合唔合乎你期望:
https://dustinabbott.net/2023/09/tamron-70-180mm-f2-8-vc-vxd-g2-review/
光圈優先
去旅行定焦 唔係換緊鏡就係準備換鏡
訂咗50-300
呢到好似都有好幾位巴打訂咗
35 1.4 可能對新手黎講有少少重
咁sigma f2都幾好

個人覺得40焦段有少少唔三唔四
新手好似用返啲standard啲好啲
35/50果啲
係. even 2450咁窄都玩到唔同焦段
副廠又有2470 2.8有埋光圈
前日星際見到支2手3600
40: 人文掃街街拍
Nikon新cmos係咪sony做
可以買埋sensor cleaning kit,VSGO唔錯。
如果考慮埋拍片、防震嗰啲呢
防震今次Tamron有埋,
拍片要睇有冇parfocal,另外得原廠先有 breathing effect correction。拍片追焦應該都重要,原廠亦可能有優勢。

好少拍片,等其他師兄補充。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞