[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (135) 幾時出85gmii

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
肉眼睇有無閃先
呢到有C-PL,同UV/Protector兩種。
C-PL係有特殊用途,用來濾走特定角度嘅散射/反射光。初初玩可以遲下先考慮買。

UV/Protector基本上係同一樣嘢,用來保護鏡頭前玉防刮花。反射率低嘅Protector對畫質幾乎無影響,而且coating靚防靜電會好易打理。

MK2係更新版,反射率再低少少,唔貴過MK1幾多,建議有新買新。

PS: 我全部鏡都有落protector,CV35APO長插C-PL。
我都諗住買個Protector 不過日馬無mk2 得mk1
有閃呀
日馬Marumi 應該冇乜MK2,不妨考慮買Nikon Arcrest 2。
如果for 20-70mm F4 係咪應該買72mm呀?
https://electronics.sony.com/imaging/lenses/all-e-mount/p/sel2070g

相信你都望過下,係,跟filter thread diameter 買。
似個快門同步有啲問題
1/160唔算好快正路唔會咁
好似有人有類似問題要送修
https://www.dpreview.com/forums/thread/4212862
咁樣整一整,大約幾錢左右?
唔該同麻煩晒你地既解答!
Hello everyone,

Received my camera back from service center, problem solved TT350S is working and X1S as well, there was problem with Mounted C.Board-ST-1018 it cost around 1130 Rs and 1000 Rs for service total came up to 2500 Rs around 35 USD.

Thanks Everyone for replies.

香港會唔會貴幾倍呢?
但一闊三大,要換晒堆sd card

問sony啦當連登萬能咩
仲用緊X2, 仲頂得住,係追焦差D
以為呢度有巴打整過
焦,因為已經換咗 24-50 + 70-200g2
2470啦
70起跳,有時影全身就好難影到
最近係日馬買左 Nikon ARCREST II
的確冇咁易有塵痴到
其實鏡頭前玉有寫幾多MM
sigma wr uv 抵玩,都係最頂級個grade黎
Kenko Zeta ii 都係最頂級
Kenko zx ii先啱
不過d野如果郁得太快,都係好難追
例如d貓係咁係你腳邊圍住個圈咁行我都要跟住轉圈,勁難影到
用緊淘寶cfe-a卡 爽用中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞