[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (135) 幾時出85gmii

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
比一千幾百就有得專心影相唔使驚張卡幾時打柴
shut up and take my money啦抵到爛
其實佢都係想講大廠食水好深

炒唔炒卡就有好多因素

雜廠炒卡機率大大牌子幾多無人知

不過我諗大廠就算炒咗個recovery service都好啲

簡單講買大牌定雜廠自己衡量返風險就得
我其實唔太熟
你地用a7r5,影車會唔會變平行4邊形係咪都冇得點搞
自製卡好過CFB喎
不過CFA冇得自製
開機械快門
明白我買機第1日用過一陣機械快門,到而家都一直都未再用過,今晚試下先
果凍效應呀,呢個就係而家講緊stacked cmos同global shutter 點解咁值錢地方。
冇得搞,你轉番機械快門睇下改善到幾多
其實我唔係太知a7rv同a7iv電子快門個價值
同機械快門一樣都係10fps
錦鯉用得開心d
唔識欣賞
有聲同冇聲分別
拍片
不過真 除咗靜唔知有乜作用
果凍我有聽過下,好似愈高像素cmos,個果凍就愈勁
耐用度
mechanical用得多會損耗,有機會炒shutter
a7rv rated actuation 500k
換一次都係千幾二千蚊冇乜所謂
除左果凍,indoor都有機會flicker,早排先見到人追星叫救命
冇咩必要都唔洗熄
原來而家a7iv同r6 ii一樣價
a7iv早出r6ii咁耐,又幾保值幾抵玩
不過r6iii一出,係咪已取代晒a74同r6ii
Z6iii
Z6iii拍片同連拍加強左好多
應該除左冇r6ii 40fps raw外應該都比較強
Aiv就得番3300萬可以打飛機
不過z6iii最怪係兩張卡唔同款,冇得兩張cfb/兩張sdxc,要每種一張,唔知會唔會快個張比慢個張拖慢
老婆成日話我影相好嘈
Non-stacked sensor盡量用返機械快門,電子快門好易抄相
郁得快啲抄,頻閃又抄
你幫佢影靚相,就唔會話你嘈
明白
影貓開咗連拍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞