[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (135) 幾時出85gmii

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
A7C2 用auto iso 成日上到12800, 係唔係正常?
可以係menu set最高係幾多
你用咩mode?shutter speed係咪已經1/focal length?
如果係夜晚喺街用長鏡,都唔出奇。
之前攞70200GM2夜晚影狗都幾常推到12800。
岩岩睇youtube佢suggest 先知laowa 10mm 2.8 AF呢支野

真係好撚破格,旅行影大景必備
Auto ISO個設定到有得揀埋快門速度
唔想部機成日幫你推高iso
可以較做SLOW

https://helpguide.sony.net/ilc/2360/v1/zh-tw/contents/0408H_ISO_auto_minimun_SS.html
就係x3
睇評測呢支勁屈機,無變形
例如107mm
1/125
4.5
夜晚飯廳白光, 都光猛
而家啲機係唔係後製denoise? 同lightroom比邊個denoise 好啲?
我起初見而家高ISO 都好乾淨, 不過睇返RAW,原來都仲係幾多noise, 只係JPG 乾淨, 有冇得set 埋RAW denoise埋? 定係唔好用相機denoise 用返lightroom?
我反而set左做較fast寧願推高少少快門 雖然都set左上限做6400
家下有ai denoise救到高iso d噪點
但手震真係死症
影raw有冇得in-camera denoise真係唔知
反正影raw都係預後製
有需要咪用LR做denoise

不過建議用auto iso
都要set返個你接受到嘅iso上限好啲
煩少啲嘢
因為city walk,想輕啲,所以唔想帶20-70,
肯定帶40G。但帶多支28-60,定Viltrox 20mm?
想問吓邊樹嚟 好少可見到貓會爬上樹
你驚2070重
而2860 + Viltrox 20都仲輕過枝2070
所以可以帶晒
我自己覺得20-70一定係拎硬
呢枝已經唔算係重個畫質又OK

你第三張其實都好明顯位置
上次去影到呢隻
呢隻走咗lu
我覺得最靚仔係佢
RAW in camera應該係冇noise reduction 更加唔好講denoise 應該剩係得jpg會有noise reduction
denoise嘅意思應該係ai denoise 機一定冇要靠LR or其他後製software
話明raw梗係乜處理都冇做貴客自理
其實你都啱
但我弱弱,冇咩力
我可以帶Pocket 3 ,唔帶Viltrox
琴晚身痕都買左部我係由A7iii upgrade,覺得R5個body 手感仲差左⋯好膠
但好想用佢個ai focus
你都plan好晒
仲駛乜上嚟問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞