[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (135) 幾時出85gmii

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
你係咪冇開鏡頭蓋
聽過一個前輩講,就算長放防潮箱都有機會發毛
最好隔幾個月就趁好天帶啲鏡出街用吓,曬下太陽吹下風。
個時我心諗,支鏡如果長期唔用我會放咗佢先
見到有嘢的只係暗
放防潮箱都發毛嘅話應該係佢個防潮箱有問題

總有啲鏡頭係好少機會用,但要擺定支喺度旁身嘅
正常依個setting 係會kill晒現場光

佢咁樣大機會係sync 唔到快門

即係個flash duration 喺晒快門開之前/關之後
唔洗每日換
至於維持幾多,我就好極端,去到15-18%。
有啲講法話太低會影響支鏡,實際上我冇聽人report過太低有問題。鏡頭lubricant應該冇水份,唔會因為低濕度而揮發。橡膠嘅dry rotting其實亦唔關水事,而係因為ozonation同oxidation。

驚的話,可以follow Zeiss個建議keep30%以上,我建議上限唔好過50%。
應該同靜電有關
never under 30% as it is dangerous for the instrument
無端端個箱裏面唔會有charge build up。
係電都係要外面夠乾,個人charged up左先,再掂啲嘢先會有spark 。

其實電子嘢俾靜電隊冧嘅機會好低,住左加拿大七年,一到冬天個RH得10%,未見過有電子嘢會真係電死。
反而夠乾啲電子嘢完全唔識壞就真
試下iso500 f4 1/60插閃同唔插閃
still doesn't work.
睇來要拎去整了。
100%要整?
觀塘好撚遠呀屌!
其實巴打點解咁堅持要部a6000
買過部好過啦

又唔知要收幾錢

又唔知駛唔駛檢查費
定係邊樹有得trade in
https://www.sonyalpharumors.com/sony-is-working-on-a-new-larger-capacity-fz-battery-for-your-sony-alpha-camera/
Sony is working on a new larger capacity FZ battery for your Sony Alpha camera

買晒電先玩呢樣
Size應該一樣掛
是但啦 都用緊好多粒電
一粒原廠買到4粒副廠
A7C2定A7CR 世紀抉擇
六千萬像素對我嚟講可能有啲冇必要
慳番幾千蚊買多支鏡
你都覺得冇必要 就直接c2
窮呀
咁咪c2

不過幫你check左 得1000幾蚊
睇你講嘅嘢你都揀咗啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞