[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (135) 幾時出85gmii

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
新手想買相機黎緊去日本影女朋友
想問下A7Cii + Sony FE 40mm F2.5 G for Sony E Mount (SEL40F25G)
夠唔夠旅行用住先?
岩岩開始唔想投資咁多住
影人像不如執支1.8 1.4
1.8 有諗過Sony FE 35mm F1.8 for Sony E Mount (SEL35F18F)
會唔會好D?
夠用,考慮買個閃光燈
平嘅就淘寶買個神牛v350
點為之講用
如果就咁要影到,你iphone都夠用
講多少少咩環境有咩要求
夠用
真新手就唔建議用prime,買sigma 2870 or tarmon 2870 g2
部機setting未攪掂重要用定焦行黎行去,影一張相攪幾世耐就預俾人問「得未呀?」
我以前比條女焗我買相機幫佢影cosplay
搞得耐佢又發脾氣,搞到好大壓力,影出黎都唔好睇
後黎佢自己讀書上攝影堂幫過人影先明我難處
同我講番sor
之前借左朋友部A6700用 影完之後覺得景深同色水同IPHONE影出黎都有分別 但我真係唔識影相所以又講唔出咩分別

主要想一支鏡搞店 唔使換鏡 又可以去到邊影到邊咁
距離出發重有4個月 夠唔夠時間摸熟部機
唔想用變焦機 好多年前用過一陣單反 覺得好煩
唔買埋85?
色水就個個牌色都會有少少唔同、所以冇咩好講。而你想要散景勁d效果買a7cii同焦段效會仲勁過a6700。而如果你追求淺景深係器材方面焦段遠同大光圈會最影響。
85f1.8會比35f1.8散;50f1.4又會比50f2.8散。所以如果你想要景深淺d最好買大少少光圈。
4個月你一個星期影幾多次?
一個星期影一次唔夠,日日影ok

咁買40都ok既,不過就會返黎又買返支變焦咁
以前單反冇liveview/liveview好廢,要試完影完先知結果炒左又要再黎過比人屌到仆街
而家無反,影之前已經知大約成果,多左好多時間放係構圖方面開心哂
覺得新手影人起步平平地買支f2.8副廠 standard zoom最萬能。有錢就gmgm!
去旅行flexible好緊要
個景點少人wide影大景又得,人多就tele壓縮構圖再大光圈blur路人
定焦唔係唔得,但真係要對焦段有返咁上下認識,用構圖技術搭夠
你book其他女影熟先
醒到
想一支搞掂唔係更加應該用變焦咩
想問download 網上d picture profile救唔救到d色水
之前用a7r2 覺得d色唔得,一定要lightroom
Sony 70-200 f4 Gii vs Tamron 70-180 f2.8

媽,好撚難揀
二代你咩色水唔得? 人像定風景? 
2.8 for sure
覺得人像d色偏淡,定係setting問題
鏡係騰龍2875 g2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞