[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (135) 幾時出85gmii

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
入左枝1635g比zve1用
電動變焦好撚好玩
就算綠格啱位一樣可以out of focus
唔使咁介懷 情況容許就影多幾張揀吧
joystick撳落去會變咗AF-S
想同一點但要追焦就未必啱
A7c2 RAW 係咪仲係唔support apple機
點樣唔support法
如果你用ai追焦焦應該會好啲 正常你唔係對個對焦有啲好極端嘅要求係夠用
用macos或ios 原生photo app開唔到Raw files, LR就得
大家好,話說早排入手A7C2,連kit鏡
用起上來手感良好,因為我新手起步,都係影下人像影下貓
但係! 有日我隻貓係我面前推跌我部相機,鏡頭落地,當場證實死亡
死馬當活馬醫之下試過保養,但唔包撞爛;所以打算入手新鏡頭。
未來會去日本旅行,主要影人像
打算買Tamron 28-75mm F2.8 G2 (A063)
考慮價格問題,相似規格下比Sony 24-70 GM II平好多 (https://www.youtube.com/watch?v=ns0-4n7xS8k&t=205s)

提問:
1. Tamron就我需求合適嗎? 還是考慮Zeiss 55mm F1.8 呢種訓導攝影眼?
2. 配合遮光罩使用有無推薦?
3. 支kit鏡星際有無收買佬要
感謝大家
所以騰龍2875係日本銷量最好嘅E-mount鏡頭
睇左FAQ,我就係用緊APSC機想買FF鏡
預年尾升FF機,咁算唔算短期

同埋想買如果想買支長焦去機場追下星影下女70-200夠唔夠用
好耐之前玩過A7ii都係玩24-70/50定焦去旅行影下景影下人未玩過長焦
會唔會諗sigma 2470ii?
55.8做新手定焦非常好
Kit鏡星際有人會收
我都用緊zve1 都有諗呢支,但有1635gm i 同20-70 , 為左pz 買它又好似太浪費
tamron 2875 g2 係正嘢嚟。輕、光圈有返咁上下、成像質素ok,zoom 去旅行都方便
咁對比 sigma28-70mm F2.8 DG DN 呢?
其實唔係諗住拎入去影concert
純粹係影機場/商場活動/上班路嗰啲
想問下而家買a6600新機係咪不智
二手個價睇落好似同新機差唔多
Budget連鏡1萬樓下

主要都係旅行影景同影星(天空)
本身我都係咁上下諗法
直至早幾日屎忽痕出去yodobashi拎左呢枝上手玩左陣
一上手輕到仆街就知今次仆街了
唔care二手既可以諗下二手a7c
我見香港二手價好似剩body大約8千蚊左右?仲有2千蚊買鏡
70MM個段會soft啲
不過唔聞相既話唔爭好遠
sigma會再細支啲 又輕又爽 我而家用緊
賣左支gm1 啦 咁鬼重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞