[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (135) 幾時出85gmii

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
研究就冇,不過分別係存在,但都幾subtle。
之前台灣YouTuber 有比較2470GM2/T2875G2嘅色,
https://youtu.be/ns0-4n7xS8k?si=IcwdCAYhmRWSPvRU&t=7m55s
另外,見FredMiranda都有人講到50.2/2470GM2/135GM分別好大

顔色理論上可以透過後製去執,提高/降低color contrast,較色温,逐隻色改HSL等等。
data上可以有分別,例如支鏡影上左yellow filter你就冇左blue,即係blue channel整體dim 左,你少左data去做後製。不過一般鏡頭嘅偏色遠未至於咁嚴重。
到頭來,我覺得實際上你用乜mon去睇影響更大

以下個人見解,
我覺得一支鏡嘅發色同”味道”係同暗角有關。
Voigtlander啲鏡令人覺得色水濃少少,其中原因係佢暗角比較大。影景嗰陣,自然地dim左邊位(尤其係天空),相機測光之下,通常會對主體會有些少(0.3-0.5個 stop) overexpose,然後到相機/後製軟件去平衡返個光暗嗰陣,相嘅中央相比冇暗角嘅鏡,好多時啲暗位會多些少color contrast。
另外,我自己感覺上Sony GM鏡顔色一般都偏淡同冷色調,同日如果我有用埋Voigtlander支35APO去影就會易啲察覺。

到頭來少少顔色上嘅分別冇對與錯,最緊要係你自己覺得順眼
放落raw真係分到?
如果想買tele 鏡, 會影人像, 但小部份時間會影小朋友上台/運動

1) tamron 70-180 f2.8 百搭

2) tamron 50-300 新鏡 影tele + sony 85 f1.8 影人

邊個option 影出黎D IQ 好D?

用a7c2, 平時用20-70 多
唔該晒各位
分到,有d鏡頭係黃d綠d,睇評測AB對比圖就知
想問下有冇50.2/2470GM2/135GM comparison既source
Jpg唔慳啊比人就2mb 自己留底就最高質jpg
不過而家應該會留raw底for最滿意果堆相
研究下nas先
thank you
其實係 影相顏色每個人都有自己見解
除非做商業針對客想要既色
認同

前排執voigtlander鏡影嘅相
第一個感覺就係色水明顯濃唔少

反而sony GM同非GM比較
最多都係feel到光學質素係有分別
但色水上就唔太覺非GM鏡有明顯落差
https://www.fredmiranda.com/forum/topic/1812693/0#16270024
呢個reply咁講,但冇reference/examples,有興趣可以問下。
Many thanks
70-180 G2
留raw真係要買nas
頹起來,買隻16TB external + Backblaze PC backup subscription 都已經ok
20mb 都容納唔到
不如唔好用相機影好過
用晒GM 咪無事
聽唔少罪大副廠鏡撈埋用
執相唔少功夫先統一到啲色拍片就仲煩
我之前拍片出過事
唔係2.02?
究竟40 2.5係咪神鏡嚟…問咗幾間都斷貨
又細又輕又靚仔 點唔入返支
想買枝prime 50f1.4
諗緊換唔換走埋枝20-70做16-35f4好
又輕又細支仲好介手
係神鏡,畫質GM級,重量輕,不過係光圈細D
畫質GM級又誇左少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞