[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (135) 幾時出85gmii

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
睇黎d 30fps同canon r6ii個40fps係一樣(不過呢兩部機械快門都係>10fps),用黎打靚表格個spec。用唔用到係另一回事。
Btw佢而家sell拍片,夜攝能力係唔係同a7s3一樣咁勁
咁可能會太暗,等我睇下HDR之下隻mon 有冇得另外校光暗
partial stacked 可以提升到個連拍速度其實已經好有用
partial stack 個rolling shutter 都好好多架喇

from dpreview
想請教吓咁多位巴打
會唔會知紅圈入面係咩黎
塵就明 因為external zoom lens黎
我都係早兩日無意中發現
平時就咁睇肉眼都好難見到
係要喺太陽底或者特登搵燈照先會見到
上網睇又唔似人地啲霉
我意思係呢方面有追求會直上stacked
z8又唔係真係好貴
不過有多個選擇都係好事
不過睇lok影籃球條片玩c120都冇咩變形
應該影運動同雀仔好夠用
係 睇落nikon啲機個定位同定價全面啲
不過剩係睇rolling shutter/read out speed 其實差唔到好遠 真係有咁大concern可能要諗global shutter 最少比起50幾60幾ms已經係兩回事
a7rv 100ms都嚟緊
upgrade/雙修都係遲早嘅事
sony 比 nikon首發新發明梗有d代價
Z8太平,搶左好多高端市場
唔要個直島同機械快門就可以平咁多

支20-70好癲
大把 旅遊神鏡嚟
睇spec/功能真係 但係nikon真係好重
spec+鏡個quality唔睇重量同樣嘅話我當初會買n唔買s
索尼精準切割
啱先去睇n官網
Z8已經3萬4減到2萬8
但a1仲係5萬蚊
水貨街價2萬3添
我都覺得係
繼續高速連拍只留比a1 a9
咁真係逼人雙修
雖然買A1M2都係一條出路
色馬支2870 2.8好似幾正咁
其實a1定價對比z8/z9真係貴
少人個直島貴過人地z9,個mon就不說了
比z8 9強有30fps raw ,同有機械快門
想問我依加係用緊pa32u
依個mon delivering 85% Rec. 2020, 99.5% Adobe RGB, 95% DCI-P3 and 100% sRGB.
你覺得我用邊個去執相好?
Wander 6L sling夠做 好多配搭都擺到
試過放部哈蘇500cm 加埋a7c2+40g

A7c2+70200gm2啱啱好
有冇人用過z8個高iso,相比a7r5個高iso 係咪真係勁好多
買A1都係創作者半價先買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞