[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (135) 幾時出85gmii

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
咩牌子?
妙普
我買左呢隻 黃金512gb
登別地獄谷
嗰度陰天有少少毛毛雨連埋啲霧氣會仲靚
有冇行埋大湯沼
呢塊買過兩次,光學上冇問題,不過冇防靜電,幾易黐到塵。
睇下附近有冇bic camera或者yodobashi,可以上網睇下個地區分店有冇貨先去
都唔平喎
暫時一張夠晒用,都ok
買兩張256抵玩啲
你有2個窿wo
暫時都冇咩需要2張卡, 基本上日日夜晚都過相入電腦除非之後有多d需求
我習慣係一張咭食raw 一張食jpg+片 過果時好似就手啲
前排dcfever 度買鏡,介紹咗塊hoya 好似防漬防塵,唔記得係咪fusion antistatic 之類,都ok唔黏塵
好抵但唔太信得過中國牌子
其實都好矛盾,因為我自己就淨係想要arw檔,但係手機睇/send比人/電腦快速睇,就要jpg先睇到高清,所以我先要埋jpg
我都係因為有時要upload左ig先呀果啲先會出jpg/hif 因為我有時啲raw放係到懶得執可能會隔左幾個月先執好
flip 20你係用speedbox定beauty? 有冇推介?
呢塊幾好 用緊 fusion antistatic
你慳d位都幾得意
兩皮買部a7r5但慳係memory card上
其實就算淨係影RAW
用app過落電話佢都會幫你轉JPG
我係即晚係lightroom調下幾張光暗,就咁放在係度,冇重新輸出,
直接係lightroom睇
而家連ai denoise都唔想做住,因為顯示卡太慢,10分鐘一張相
明白,
你地係咪用呢個app
係,我慳d位有時真係暫時都ok
單卡用淘宝野,好勇
我試過sd卡error,無咗啲相,不過唔多亦唔太重要
自此就一定用雙卡,兩張都save RAW
想問下Tamron 保養係咪一定要出示單據?
你影低既野,領導人都睇到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞