[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (135) 幾時出85gmii

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
想問下影完raw執完相
export jpg時 你地點會以下2個參數?
file setting 同image sizing
想知留底&曬相 同 post social media分別
自己試過 簡jpg quality 100都成2x mb一張
我睇過d網教post ig果d resolution 144左右 就變成2mb一張 細好多
但2者比較,放到好大就會有明顯分別 ; 如果唔放大其實差唔多
通常都係出2mb 普通po ig
唔好出quality 100就得
80-90已經夠
resize基本上唔考慮

https://www.lenspiration.com/2020/07/what-quality-setting-should-i-use-for-jpg-photos/
聽講會有d其他問題
Resize 做 2160p minimum去放 online,
storage就JPG 100。
放sns 60 long edge 2048
print 80-90 max size

唔會100反正有raw
唔知錯覺定係咩,我覺得update完對焦有少少唔清
sony d it信唔過,成日加咗新功能就整壞正常功能
唔係錯覺,有d version update完用副廠鏡對焦有機會差左,sony特登嘅
或者update完會唔認副廠電,睇唔到%數之類
所以都係等翻一兩個禮拜等人試水溫無野先update著數
咁9
少少容量都慳
好睇個update有冇嘢真係用得著,否則冇病冇痛我唔會搞佢。

以前GoPro Hero 10啲on9 update,試過抄左我條片,又試過up完用唔到外置電
If it work don’t touch it
一黎影完raw執好哂轉jpg就唔留raw 想保留最好jpg
二黎好多時影屋企人 朋友 佢地都係擺social media 一般唔洗要2x mb jpg吧?未必個個會買幾tb黎儲相
唔係個個會留返哂raw 我慣性簡好哂執好哂留jpg就好夠;反而影相就一定係raw
有冇人研究開鏡頭既色水
一D平zoom鏡1635F4 2470f4影出黎既色硬係好灰又flat咁 就算出太陽影景
同一部機同一setting 睇落都會同gm定焦差好遠
如果用lightroon執相又執唔執得返gm既色水? 定真係會capture少左data
出支85.4crop算啦
我影親都係raw + jpg

jpg 可以最快最方便咁share 比要睇嘅人,同時放落電folder 就可以自動upload 到google photo。

Raw 就返屋企慢慢J,到時執過嘅相如果想比人睇/ set wallpaper 先再export否則export 都費事,淨係喺lightroom J 算

最後無論raw 定jpg 都唔del,反正hdd 空間壓力唔大反而啲鬆郁矇就會del,又或者連拍嘅相通常只會揀一兩張留
咁都係睇你用途
有幾多storage同埋接受到畫質係點
比我一定盡可能keep raw 寧願揀得少啲留底

jpeg冇得再大執
當然你確定執完已經係最好唔使改動就冇問題
就係一直用緊85.4chop
138.8可以唔洗chop
chop完可以變200
羴135.8 772g
d新功能完全用唔到,v1.0既對焦已經覺得好夠用,想再快等出新機,索尼既刀法新機對焦一定快
你話唔留raw都理解,連jpg都慳住哂我就覺得有少少浪費左部相機

十年前有d旅行相家庭相冇留raw已經覺得有少少後悔
個陣hdd都叫做貴,而家砌隻nas加幾隻hdd平過一支gm

近年有ai denoise同super resolution再進步d,又或者有咩新技術留raw就好有用

剩係有老人家同你講:阿倫個陣張全家福可唔可以crop我同個死佬兩人合照,曬張相俾我呀? 

你拎住張2mb jpg你即喊
85 135應該常用過135 200掛 又輕一半
有諗過,不過好似話三陽135對焦慢,同埋無光圈環
唯卓仕都準備出135.8,睇埋呢隻幾重先
真,最後悔係當年初買單反時,唔識用raw 影相,而家想執都執唔返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞