[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (135) 幾時出85gmii

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
平:Kenko Zeta CPL
好少少:Marumi CPL MK2
再好:Kenko ZX CPL
我覺得可能再好: Marumi Plasma Sputtering CPL
用吸濕大笨象果d會太乾,時間長鏡頭鍍膜會甩
濕度最好35以上50以下
如果屋企有位就買個防潮箱算啦 成日買防潮珠條數都係返到 同埋又穩陣啲
我依個無膠圈WO
定係買Hakuba NEO 依個好
https://www.yingkee.hk/hakuba-neo-9-5l/
二百幾蚊買個膠箱不如加多小小買個插電咖啦
始終大舊唔少 不過有位擺一定係買電子
除咗相機鏡頭 仲可以擺吓書 相簿 卡game
個僳好搵笨,唔建議
https://amzn.asia/d/02JysixL

可能直接買電子好過
都係 我會積極考慮吓
可能聽下面師兄講真係買防潮箱算
同埋如果真係霉 有無師兄有經驗如果拎出去抹要幾錢
就咁計個比例又真係好岩
唔知HuiTong 惠通 依個牌子既電子防潮箱好唔好呢?

我早排睇過呢條片,又好似幾得wo

利申:用緊普通防潮膠箱,每日換吸水珠珠包,維持到50%濕度
我岩岩都係睇依條片
要日日換咁密呀?
我用果d變色珠珠一見到由橙色變晒深綠色就換,同埋呢排帶出街時會將個吸水珠珠包放埋入相機袋度,所以一日都要換一次
35mm: 參與者角度 小小wide又唔怕近攝 又想多小小景 操作高d
50mm: 旁觀者角度 平淡但寫實 距離遠小小
40mm應該係介乎2者之間 不過大光圈就得sigma果枝
最緊要睇你20-70用開咩angle
我以前鐘意35mm近雙眼視角 但係好多時畫面雜d 而家鐘意50mm 相對易控制 人物突出d
使唔使帶埋包防潮珠出街咁誇張……
每次影完相返到屋企放入防潮箱咪得囉
最大問題係而家夏天出入冷氣地方溫差大結水汽
咁都冇問題,返到屋企放入防潮箱好快就抽乾
其實相機鏡頭真係冇想像中咁易發毛
要長時間濕度高又擺喺度冇用先會發毛
我去一個月旅行風吹雨打都冇事
明白咁我唔洗帶珠珠出街了
想問新手一開始唔想係電腦後制照片
HEIC 與 JPEG 我應該用邊一種檔案?
我上網睇HEIC好似比JPEG 更高質素 用更少空間?
淘寶 1.2米 7格,送埋到門口1000蚊搞掂
有位一律raw唔執都可以轉jpeg
之後想執先返去執
想問相機拍咗4K 50 但係用creator app down返落ipad 變咗720p嘅
1/160
F10
ISO100
始終raw個質感正d真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞