其實公務員就算不停凍薪都大把人入去做

1001 回覆
896 Like 214 Dislike
政府仲玩緊 print email 再filing
做大條有門檻數,造大空缼有幾難
條數假家,傻西
其實你同叻哥有咩分別
我唔知 我唔識 我睇唔到
屌笑撚死 啲社會垃圾真係賤種嚟
直接認自己做叻哥咪算
搞到成個潑婦咁為乜
Ibank law firm炒人,big4 freeze headcount迫人放no pay leave
但公務員堅持話出面個市好好 加好多人工
唔係點會眼紅人地做公務員 就好似平時果啲日日屌老師overpaid果啲都踢爆晒係讀唔成書嘅loser嚟
咁癲啦清你自己錯facts然後自己唔搵真相叫人搵畀你做人logic少少得唔得
因為得你覺得好高渣 社會垃圾
睇下邊個位既姐,ao eo耐少少年資既點會走,出面一半人工都無
就算搵埋第三方計條數出黎你都話收錢架啦
你不如算數啦
我淨係覺得連登打工仔3類人
一種自覺offer好過公務員嘅(即係我
一種公務員啦 實有唔少
一種自覺offer差過公務員嘅

咁好過公務員嘅當然都可以企出黎屌啦
但我會覺得公務員慘過我 所以笑多過屌
所以都唔會考

咁公務員入得唔撚走就正常啦
份工本身aim long term先有佢嘅 valve
咁呢d入左就一世架啦 佢嘅life planning 黎

咁淨低嘅師兄
就應該爭氣d爭取比公務員或者更好嘅offer
咁如果你爭取唔到更好
而你又覺得公務員咁易做咁易請咁高人工
你地鬧咩鬼 拿拿聲考改寫左人工先啦

上面有位師兄係咁叫人show 兩萬空缺果位
想問你係咩背景薪酬
屬於邊類人咁對公務員有敵意
因為小弟分析就得一類人咁有敵意
但果類人係比其他人更應該要考
你心目中覺得廢嘅公務員
所有政府部門有幾多職位,又有職位空缼出來,呢個先係實際真正政府有無希缼

多空缼粒數,圣狗隻,不是因為無人做,而係呢d位有特殊條件限制唔啱人選
咁仲on9喇,老闆問我會加幾多比佢,我實話加爆佢喇
廢嘅人多數會想入政府
因為佢地拎唔到好嘅私人工offer
然後覺得政府已經好高人工
結果就係好嘅私人工同政府工都入唔到
有冇諗過培養一個人要幾多資源時間?招聘需要人手同時間,訓練亦係需要人手、容量、時間,而且已經講緊請埋啲40幾歲師奶同大叔,個篩選都愈來愈hea。
鬼唔想走咗一個可以請既插即用?大把人過唔到Probation啊。請返黎就算train完都係一舊飯要教返幾年先似個人。而家做中層慘過做兩份工,自己要搏升職,又要幫人執屎
行到即係根本冇需要留佢地
既然經濟咁差,點解啲人都唔入去做公務員自己又要係出面捱世界又要呻出面慘我就唔覺得出面有幾慘公司又無炒人,我仲WFH緊,只係bonus無咗唔鍾意咪轉另一份,有能力怕咩搵唔到工
呢句根本唔止政府
套落全世界任何公司都岩
其實我都唔明,連登講到政府工個個位都係AO pay、一定準時放工咁
唔計紀律部隊,政府工一樣大把人工低workload大嘅閪位,所以咁多空缺
之前啲Po都有提過,但每開一個新Po 大家就失曬憶咁
你搞清楚成件事未?
依家係華員會嗰邊同政府嗰邊講,公務員有二萬空缺,公務員頂唔順喇,要求加薪

你依家嘅意思係公務員造條假嘅數出嚟呃政府加薪俾自己?
大佬呀你唔好咁搞笑啦
Hi 公務狗
今年加得3%
好嬲好嬲
唔該第三方將有特殊條件限制既職位去除
比如狗隻呢d有體能需求,事實上狗狗每年都有好多人考,考唔上體能。

呢d位並不是無人做,而係人不能做狗
2006 U Grad 入黎傾下而人工?
https://lih.kg/2936489

冇50k就學人發癲
唔該第三方將有特殊條件限制既職位去除
比如狗隻呢d有體能需求,事實上狗狗每年都有好多人考,考唔上體能。

呢d位並不是無人做,而係人不能做狗

狗隻條數就係假既,唔係無人做,係人做唔到狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞