其實公務員就算不停凍薪都大把人入去做

1001 回覆
896 Like 214 Dislike
用私人市場準則 炒成千個都唔過份
其實已經炒少左
如果跟足市場
呢個post 班垃圾公墓狗全部都要失業
政府中高層基本上係 underpay, 工作量重之餘, man power, 資源都比唔足, 完全係 one man band。

返工時間話就話9至6, 但個部門唔駛你打卡簽到, 晚晚做到7至8先可以收工, 仲要無ot claim(雖然私人市場都係咁, 但佢地有花紅分, 有雙糧等等福利),唯一好處係星期六日真係可以唔駛接電話。

就福利黎講99年入職嘅一定比2000年後先入職更好, 不過對比其他西方國家, 香港公務員嘅福利真係垃圾。如果想 hea 嘅, 去考aco, 呢個職係會相對輕鬆d , 不過都係睇派左去邊個 department; 如果認為自己有能力嘅, 留喺私人市場啦, 除非你想安穩逗人工, 否則真係唔建議入政府。

利申:前政府中高層
假設你講既係事實
根據你既常識請問佢地班人計唔計落編制?計唔計落空缺同招聘目標?
後生就話易接受新事物
老一輩對於電子野唔容易catch up
好似政府個智方便咁 第一步verify個身份叫你影個身份證都已經stop左班老人家 最後政府所有services要轉做electronic一定要留返traditional工作模式 公務員又要做多一份conversion
營運既成本點都係高同多 不過遲早都要面對既事
其實呢個post 有幾多人真係做過正苦工
提早退休都會既
咪呃人啦,其實做唔做都加人工
真係會有人咁博?定係想扮勤力引大家可憐公務員啊,唔會囉
乜撚野假設呀 根本係事實

緊係唔計啦 醒目

你唔係以為政府請個ACO 去量體溫呀麻
On9唔會持續減嫁
最後長遠都係加
通漲年年加 一個求穩定既組織點會咁做
我當而家已經攞住頂薪5萬
然後十年後都唔加唔減
到時5萬仲點生存
仲邊有人做?

公務員唔加人工?
唔係發生咩大事都唔好發夢啦
努力啲報名啦
要走咪走囉
大把人狗衝
所以班垃圾公墓狗
點計都唔應該再加
政府職位長期空缺緊
PRO GRADE OT係閒事
升職排年資都要睇埋表現
公務員唔係淨係得ACO

人地白卡廢物嚟
佢心目中應該個個公務員拎幾十年前人工過世
每年有幾%加係恩賜

包括你吖嘛
班公墓狗扮理性帶唔到風向
開始鳩up垃圾攪亂post 完場
而家5毛啲質素廢成咁
不斷重覆啲膠post 就當交功課
睇到成班垃圾幾驚人提叫政府減薪炒人

成個post 班垃圾公墓狗
以為鳩叫開多幾個account係度洗版
就可以滅聲 笑撚死
只要學班垃圾咁
不停講黎講去個幾點就得
成班狗好好撚

你地班垃圾公墓狗 做野廢
人工唔合理咁高
7折出糧都大把人做
要炒鳩曬你地換新血
減人工 係遲早既事

政府喎 公墓狗喎
有3%加比你班垃圾
真係當比乞衣
最後都係你受苦準備定紅包啦
上面講緊一般市民都唔識用喎

不過智方便個verify其實都有實體電子站,好多體育館都有,喺部機就咁放身份證入去都得

traditional其實唔係必需,只係要特登整個for traditional user嘅adapter就得
不過呢樣野就更加煩,特登整一大堆野for少數人,咁不如請班ACO做人肉adapter

又平又解決失業率
3%係補償我地面對係呢啲白卡閪客
3% 咁少梗係唔夠

住係香港個啲真係慘
比支那狗攪死左香港
私人公司近呢一兩年都唔係好差姐,都仲有人工加同bonus
終於講到重點
工程私人市場d on9野好多都冇上水
有經驗工程去上家一定好搵過政府

做野呃ld vo
Consultant 就呃人做野唔俾錢

見個工程3x歲後生仔做做下比屈食死貓拉鳩埋
成個行業根本唔係做工程

搵到錢又點 好冇成就感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞