其實公務員就算不停凍薪都大把人入去做

1001 回覆
896 Like 214 Dislike
雖然真係好多冗員
但呢個理論好on9 完全閪老細思維
你條team有人走 搵你頂住先
你頂得住=本身唔需要多個人 你繼續頂啦?

利申 認同公務員唔想頂可以辭職
去英國搵仲多
公務員先至高人工啊,私人市場幾時有咁高人工?搵得嗰個20000嘅工都少啦。
政府唔好講人工荀唔荀
分工明細, D步驟分開幾個部門處理
諗野同planing都係上面高層/大粒諗
會又係佢地開, 下面只係負責執行
又唔需要計果D KPI
你私人年年要追KPI搞創新
達唔到標又踢你走/唔加你人工
啲糧其實唔係最緊要, 最緊要係唔炒人同埋啲福利好
其實我覺得公務員自己Review公務員係咪加人工其實好反智
冇人會話自己應該要凍薪
做政府捱到頭幾年先得㗎
簽宣誓紙都係得個萬零蚊點搞
溝女都比人嫌窮撚 無本事
佢地淨係講max pt 其實已經唔洗討論
https://www.censtatd.gov.hk/tc/web_table.html?id=18

統計處網站咪有囉,成個小學雞咁
報考人數少咗
又多咗人辭職
乜真係大把人入去做咩
結論:樓主無人工加
入就要min point跑起,AO EO,督察級就高
其他好低,求其有個degree,做幾年都3-4皮。當然如果人中之龍一畢業就入AO EO來講就真係唔差。但有幾年經驗來講,入去一般都唔算高。
我嗰陣出面4皮,入去要min point跑起,得翻35k都無。。
唔止加人工 仲有全年招聘請人
樣樣都係錢但又財赤
你係咪做開侍應清潔呢類工

地盤炒散都成千蚊一日
一車車公務員衝入黎
逾19萬公務員 空缺率10%近2萬個
https://today.line.me/hk/v2/article/x2Bo896

立法會公務員及資助機構員工事務委員會
公務員編制、實際員額、退休、辭職、年齡分布和性別分布概況
https://www.legco.gov.hk/yr2023/chinese/panels/ps/papers/ps20231120cb4-974-3-c.pdf
行會唔係公務員。。。薪酬調查係私人公司做
頂住失業率
foodpanda都3萬
考aco 連microsoft 都要問人果班
就肯定唔走架啦
出返黎炒薯條咩
想唔洗出糧做義工囉
見到你條傻鳩無理據仲大大聲
忍唔住笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞