其實公務員就算不停凍薪都大把人入去做

1001 回覆
896 Like 214 Dislike
過咗bar resign係掟一個月糧/坐三個月利申前者
臨時合約 識唔識呢四隻字?
你估個個都EO AO 咩 做個濕鳩aco 小主任得果兩皮野真係做黎都哂鳩氣
lm
香港公務員效率全球第二比你吹到做野垃圾好撚心你啦 係你地呢班自命不凡既廢柴先覺得公務員得罪左你嫁咋
仲有 你地憎政府9成都係因為啲非公務員職位既人 唔好拖埋啲安守本身既人落水啦
眼紅同屌係兩件事
大6平民夠可以屌啲高官個個穿金戴銀
唔屌得?
但日常使用服務都覺得佢地工作能力垃圾唔值
如果佢地份狗糧係你出我咪唔屌
屌你三尖八角都請咩
請完番來原來係你呢啲咁既天殘地缺 咁我寧缺勿濫 容咩易出到來連槍都唔記得戴咁就67
唔記得帶唔驚

係街跌撚左都唔知咪呢堆
過proba 三年perm 左之後咪if you cant beat them
一齊玩爛佢
其實日常服務有咩樣野令你地覺得垃圾?
唔洗煩career path 唔洗驚大病比人炒 人生已經煩少好多野啦 當然啦 人中之龍另計
點解申請公屋咁撚耐

點解唔批我拎呢份津貼

點解我睇醫生要排咁耐隊

就快痾唔出屎都係因為水務署啲水害到佢
笑到仆街
樓主扮睇唔到 其他人自動SKIP呢個REPLY
真 香港人出哂名
唔洗咁驚喎 公墓狗
你幾落力帶風向
今年都係加得3%
好嬲好嬲
舊制公務員福利係幾好,淨係長糧都贏晒,但新制睇真係唔出有咩福利吸引到人。人工嘅話除非你係做professional grade 啦,唔係啲人工真係好奀,又冇bonus/雙糧仲要一大堆人做二十年都冇升職機會
巴打,認真問嘅,你有冇自閉定讀寫障礙?
如果有,我唔再同你嘈落去,因為我知冇可能說服到你
第一,我上面已經講過上面有人貼過link,講晒啲空缺喺邊個部門嚟嘅,當中有好多都唔係紀律部隊,唔明點解你咁執著要用狗呢個例子

第二,依家嘅狗真係普通人操一操已經考到,要求低到冇得再低
睇淨係上邊個堆白卡佬就知
正常對答都做唔到
又要擺曬款
啱,所以呢d唔係空缼。係你揀人唔係無人做
呢d數係假數
咩offer
今時今日做ibd都唔夠AO黎喎
文書
Print email filing係其中一樣嘢
因為行政程序會有好多文件嘢出現
佢哋就係處理呢啲程序嘅潤滑劑
職位空缼但又有超額申請,是假空缼
有空缼沒人申請,才是堅空缼

政府絕對係做假數,因為堅空缼職位是絕對的少

政府做假假空缼粒數,騙鳩巿民加自己人工
Asd emsd成日互相推
即係俗稱既”N仔”?姑且當你講既係真,空缺計唔計呢班?
另外又開國安處又開乜乜處唱好香港,咁咪又“創造”幾千個編制同空缺? 現有其他部門既所有人就有得因為咁而導致人手不足要加士氣?
冇,基本上係政府碌幾年之後,出到嚟完全冇競爭力,send cv都冇人理你(專業人士另計)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞