其實公務員就算不停凍薪都大把人入去做

1001 回覆
896 Like 214 Dislike
大部分職位係由underpaid 跳pt跳到overpaid

所以年資淺會走,年資深一定留喺度
唔出糧都沖住入去做囉好冇
班公墓狗成日吹到冇咁多空缺就影張相市民
睇得自己咁重 比你請齊人 咪又係咁閪
因為唔關夠唔夠人事
係關個制度事 公墓狗制度本身就係鼓勵閪人做閪野
因為閪極都唔洗炒 年年照加人工
好似呢post 埋垃圾咁, 可有可無做埋啲垃圾野
都出到5皮幾 就知一早應該公墓狗減薪炒人
班公墓狗成日吹到有咁多空缺 就影響到市民
睇得自己咁重 比你請齊人 咪又係咁閪
因為唔關夠唔夠人事
係關個制度事 公墓狗制度本身就係鼓勵閪人做閪野
因為閪極都唔洗炒 年年照加人工
好似呢個post 堆垃圾公墓狗咁, 可有可無做埋啲垃圾野
都出到5皮幾 就知一早應該公墓狗減薪炒人

躁狂廢中考唔到公務員因愛成恨
班公墓狗扮理性帶唔到風向
開始鳩up垃圾攪亂post 完場
而家5毛啲質素廢成咁
不斷重覆啲膠post 就當交功課
睇到成班垃圾幾驚人提叫政府減薪炒人

成個post 班垃圾公墓狗
以為鳩叫開多幾個account係度洗版
就可以滅聲 笑撚死
只要學班垃圾咁
不停講黎講去個幾點就得
成班狗好好撚

你地班垃圾公墓狗 做野廢
人工唔合理咁高
7折出糧都大把人做
要炒鳩曬你地換新血
減人工 係遲早既事

政府喎 公墓狗喎
有3%加比你班垃圾
真係當比乞衣
無知成咁,討論黎都曬氣
我又未去到 pro grade 呢個層次

不過我相信呢 d 位都唔會好做

再嘈炒晒你地

慳啖氣啦

本身有料嘅, 基本上唔會睇得起政府工
考唔到嘅工就係廢柴先做
根本班垃圾閪極都唔洗炒
淨係呢點已經應該減人工
減到低過市場 7折出糧都大把人狗沖
一係就炒曬班垃圾 引入支那公墓狗
同國家睇齊

狗衝包括你啦
收少3成都狗衝
果然低賤
即係你唔讚成引入國家公務員

你就真係智力有問題喇
白卡想扮討論實質包拗頸嘅前奏
空缺係咩位大家心照啦
普通文書仔都爭崩頭
1. 政府Engineer係做PM role
2. 後生同PM role無矛盾
會醒就一早讀返個top up degree啦
理論上一個政府請人係要compensate 佢地既loyalty
因為(i) 政府要提供穩定既服務 (ii) govt skills/exp not entirely transferable

轉工係一種自由同權利 但入得政府做 其實某程度上係犧牲左自己將來轉工既議價能力 所以政府理應要就此補償番員工

下下叫公務員轉工其實not quite fair

公共服務呢啲野往往好似平時唔覺得有提供 但到要用既時候先覺得好需要 同埋平時衣食住行樣樣野都建構係穩定既政府管治同服務底下
你覆緊嗰個自稱做緊ACO
可能佢打緊紙要求老細唔好調整佢份糧
講到package咁當老奉
跳point要過appraisal
薪酬調整就要每年政府計完數公佈
叫得「薪酬調整」唔係「加人工」呀你記住
點解做公務員係犧牲左自己轉工既議價能力
又話公務員個個精英好難入?
咁唔係應該私人市場搶住請咩?
其實私人市場除左要考牌嘅工
好多exp/skill都係not entirely transferable
一樣有議價能力轉工
公務員唔好太睇低自己
市民唔睇住政府條數你on9?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞