其實公務員就算不停凍薪都大把人入去做

1001 回覆
896 Like 214 Dislike
講幾多十年加乜乜乜做乜?
宜家係講緊只係今年唔加
自由市場你覺得唔值咪跳槽
加少一年成班人已經係度嘈無非係私人市場無競爭議價能力根本脫離唔到公務員呢份「以為每年老奉加人工」既工
扮勤力都係老細面前扮啦,係連登扮做乜
公營機構人工點樣由市場需要決定
本身薪酬調整同跳point一樣
成個package包埋
舊制仲有退休金長俸添

以前百業興旺就比人話打政府工人工低無前途
宜家就掉返轉 公務員人工脫離市場
好難捉摸
但係私人市場鍾意炒就炒你
公墓狗幾閪都唔洗炒
所以低人工過市場先合理
放心喎
你呢種又貴又廢既
一定死先
咁勤力滅聲都冇用架喇
炒曬你班垃圾
同支那狗融合啦
赤字除咗公務員開支仲有基建社會福利等
公務員薪酬支出佔政府開支20%左右
但從來無人話要調高公屋租金
救護車收費 降低綜援金額
淨係話公務員aka ACO人工overpaid
58k 叫貴?
唔怪得你30k 閪工都忍到咁多年
佢應該係考唔撚到啦
番工唔講錢 你on9 ?
你不如摺埋啦 人地有圖你仲出黎柒
咁多部門,總有啲又好做又高薪嘅位,但一定無以前咁多呢啲位
推到政府做野啦, 真係減薪好過開特別債券, 要還架大佬
公共服務可唔可以承受無人做而暫停服務先
你低水過私人市場
肯入去做既人本來就Kam過普通人 仲要負擔埋人材流失 一年有幾個月無人做公共服務 好似英國破產既城市咁成個月無人執垃圾香港人又得唔得先
阿叔叔佢覺得自己喺度嬴到開巷架
你再嘈炒埋你
今年唔加好呀
下年又話經濟唔好唔加
去到十年後都話唔加
咁就食得屎啦 根本唔make sense
layoff 炒我仲開心
賠好撚多
咁市民就唔好要求咁高啦
離職後發現出面無人請
再返入政府做, 重新由staring point 起跳
講得好
所以呢度d人成日講某d公務員好hea就要全部冇得加人工真係發神經
白卡佬度度都有
呢度都唔少

講前途
其實私人工,要加人工,大把途徑
最重要就係做好自己cv,做好自己人脈
上司唔俾機會你?睇你唔順眼?byebye轉工
你見份十年經嘅工,你cv都會寫你十年黎做左d乜啦
到見工咪慢慢講,大家都有料嘅,點會唔惺惺相惜

公務員唔同,上司係一班已經係fd嘅人
得罪其中一個?其他都唔會俾機會你
appraisal一年一年做
你前年做左d咩驚天動地都冇用
上年冇位你升,你就係冇份
到今年有位?可能上年有另一個驚天動地咁就到佢上左
除非你入晒馬房,有人幫你開路,頂住條線
係呀
咁咪變左你本身最憎嘅人囉
靠關係,靠擦鞋
但係你唔咁做
根本冇機會升
升職會睇多過一年appraisal?
係呀,睇兩三年好未?
到嗰時你已經做左十年
之前嗰6-7年你做過乜根本冇人記得
升職就係睇老闆印象流+嗰幾份appraisal
所以行差踏錯嗰d緊係大忌,好事不出門,醜事傳千里
就係情願自己低人工都想你地呢啲庸才收皮
邊有人理公共服務㗎
淨係見到公務員pay scale 咋
其實你唔識就唔好搭嗲啦
越講越柒
嗰種窮味酸味出晒嚟
公務員如果有能力
其實都可以跳返出私人市場
就好似私人市場轉工一樣
我好撚想人炒啊
已經屌曬老細
但做足基本野都無炒
最後要辭職先走到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞