其實公務員就算不停凍薪都大把人入去做

1001 回覆
896 Like 214 Dislike
學你咁出去同人掟磚咩?
首先我同意政府喺請人方面嘅取向令到空缺出現

但一間公司請人當然要篩選,將啲白卡或者同人合作有困難,即係不符合基本要求嘅剔走有乜問題?

加上睇野唔好太二元對立,政府空缺問題政府係有責任,但事實上投考人數跌咗好多仲有齊紀錄,而且已經開放咗俾大二大三生同埋國內就讀港人去投考,一樣係跌
我都唔想教精條偷圖無牌工程白卡
$58600 其實係扣咗MPF, 未跳當年個pt, 未update 當年嘅薪金調整
我而家pt. 30, 話我仲搵58k 會唔會侮辱咗我
之後又去搞鳩ACO d 低人工
咁即係唔係無人啦
其實宣誓都唔係大問題

我知道有公務員覺得要睇嗰啲咩《黑暴真相》覺得好醜陋,令到佢哋更加堅定咗辭職嘅諗法

佢最後真係辭咗
世上真係有啲咁嘅人

我走位呢一位有啲問題嘅巴打做個免費嘅Google search

屌你 新聞都唔睇
一間班精英又叫你列晒兩萬個空缺係咩職位 幾錢人工
其實把口係佢到
你吹佢唔脹
你話你有能力既
仲好快啲移民去添
有呀爺睇住
大撚把人嚟住
真係似有精神病
唔笑佢了
有能力嘅都移咗民
好多野都唔係單一事件可以解釋到
但兒登仔永遠都係話大把人in又高人工又盛
狗隊同港台執左都冇問題
做公務員咁撚勤力做乜
準時番放工,做唔晒d野
咬你呀?
嚟in嘅人太多,你篩選無問題吖
但係你請100個位,篩淨50個就有問題囉
無首選咪要擇次選,呢個係定律嚟喎
你下下都要擇到你覺得完美先請嘅
就無資格話無人做囉
政府唔係得aco ca
做得aco ca既degree你覺得能力有幾好
同意篩選苛烈會解決唔到空缺問題,我都有講政府有責任係件事上面。

但係篩選者太苛刻抑或投考人能力差強人意,呢啲都係非常主觀嘅嘢。必須要十足統計同理據先可以論斷,若果冇嘅就會流於空泛同個人猜測。

唔做政府工有千百萬個理由,政府篩選只係其中一個,唔會話冇資格講其他原因
Cls原來真白卡
我追post以為佢最多係怨婦
廢過老鳳, 癲過老鳳
私人公司都有呢d情況
咪一樣咁轉field
政府都好多人出返私人市場做
出面冇工要你, 會唔會係你本身能力不足?
做working level 拎高人工唔洗揹鑊上身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞