其實公務員就算不停凍薪都大把人入去做

1001 回覆
896 Like 214 Dislike
連登仔個個fg 50k, 睇唔起政府工架
特首點會唔批自己加人工
係人都諗到啦,智障
補返呢2萬個就會快啲咩
凍薪唔辭職正契弟
自己google啦屌洗唔洗喂埋你食
所以咪要市民投票或者社會評分
巴打講嘢之前有冇用過個腦?
政府工有幾多空缺,政府自己最清楚
你覺得啲公務員可以是旦鳩up 2萬空缺出嚟bluff政府?
原來公務員有一成空缺,點解政府工開始冇人做
https://lih.kg/3670163

其實係矛盾位嚟
堂堂政府做嘢唔跟程序或者每單酌情處理
好容易同貪污之類嘅行為掛鈎
每樣嘢要有程序 代價就係慢撚過閪

同點解唔電腦化簡化人手都係一樣道理
用勁撚舊嘅software人手做最多都係慢
招標使勁多錢update
結果一個唔該hang機一pat屎
萬千市民立即屌到化閪
創新喺呢啲大「公司」係需要啲勇氣
通常係度嘈個D人都係低收入又無料既人
呢D人係至撚魚蛋論既人 同佢地嘈都哂尻氣
一方面又話要宣誓不了 一方面又話高人工過私人市場工作量又低過人
屌那星宣誓咪就係人地取捨左既野 自己唔敢宣咪拎唔到好OFFER
佢自己開post再而家又唔認 咁撚7?
都算多左電子化

問題係班老野咪一句隊落黎話唔撚識用
你地唔講我都唔記得自己出過post
不過睇左陣
覺得反公務員嘅師兄
好似都係情緒發洩咁
鬧哂公務員份工嘅好
唔提或者唔重視人地嘅壞
都唔太係討論緊咁
似街邊d師奶鬧後生咁
‘我以前乜乜乜 你地而家好幸福啦 仲話自己慘‘’
問點解咁好嘅offer唔跟隨人性去apply
又好似個個都好有骨氣咁

即係我覺得誠哥咁有錢想做佢
我做唔到係因為唔夠佢叻
你地覺得公務員overpaid咁撚正
但成個公務員團隊而家咁需要你
唔去做公務員係發生緊咩事
每年一出薪酬調查報告
連登就會出現大量loser出黎眼紅鳩up
由4月鳩up到去大約七月過立法會
師兄 你精神分裂咁 睇睇醫生好wo
sorry,我淨係見公務員明明可以加薪,又係到嘈三嘈四好嬲
佢入到佢拎正牌白卡炒唔到添啊
佢哋連最低級既公務員都考唔到
事實係除左老屎忽唔識用 市民都唔識用
你公司有Software upgrade 你有無相應配套比返員工同市民先
私人公司唔同政府 要直接同市場競爭
但政府要既係穩定
都唔撚明宣誓有咩問題 唔係仲諗住夢回2019下話
「公務人才」房署偽造訪問紀錄 涉及2020至2021年扮工紀錄
https://lih.kg/3712586
其實關你撚事咩
有咩根據?你話係就係呀?屌你老母
根本依家香港市民話唔愛國都死罪一條啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞