其實公務員就算不停凍薪都大把人入去做

1001 回覆
896 Like 214 Dislike
根本班垃圾唔值咁多錢
今年加3% 個個都好嬲好嬲不停出post 帶風向
頭先撚到佢地gap gap 聲

而家班垃圾公墓狗
7折出糧都大把人沖
炒人 減薪 係遲早既事
空缺佢話要幾多人都得架,唔寫多啲點r budget ,點有得話做唔切啲嘢。唔通話自己部門好夠人唔駛再請
有咁多空缺都唔冧個政府
證明原本個堆垃圾根本冇需要存在
係上面班仆街係咁吹大headcount 等自己上
我就想問點解正苦成千億財赤,仲可以加人工,無錢點加人工,錢從何來?

就算加稅都唔會一下填到成千億出嚟囉
一大半都係冗員同ACO,根本公務員cut一半都冇問題
冇糧出睇下走唔走
伏位?
Asd嗰班Engineer,凌晨三點都覆email,cls。我公司pm日日R手指腳趾睇youtube咋
政府有好做都有好多唔好做的位。睇運氣
明白嘅
出面撈得掂使撚入政府咩
咁好做你考入嚟玩下
傻西 公務員加人工你出面叫價咪再強啲囉 咪撚魚蛋論咁7 啦
公務員改革係遲早嘅問題
好多嘢要簡化及現代化
空缺唔係講緊預期仲要多幾多人手
而係實際上編制下有幾多位未有人填補
其實上網成個編制有齊晒文件
話政府亂咁up求其寫
低層加得幾舊 比乞衣都唔止咁少
其實唔知要咁多ACO有咩用
唔好on9 私人工係中高層唔好景 你要入AO EO 既人工先多人做

低層大把post高過ACO
文件呢? 你拎出嚟啦,人地講你就信,做得公務員就係咁易比人呃
出面係搵到更多,但入得去做就係想hea,準時收工又難俾人炒,想過有壓力既人生
你以為好做?Asd伏位來架。emsd就舒服,全部外判。
不過加薪少,有料嗰班就會跳翻出去私人公司攞高薪,繼續留班垃圾係度,嗰班就加唔加無所謂。最大個bug其實係統一加薪,有料無料一起加,我宜家入咗都日日fing算,做唔做嘢都加一樣,我又min point,驚hi,大不了炒我,我去私人市場可以多2成嗰陣就係貪佢9fing先跌薪入。
點解quit 做十零年就max point
中高層就係
低層未必
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞